Statul român, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, este cauza a 90% dintre falimentele din România, acuză firmele mici şi mijlocii. 9 firme din 10 intrate în faliment în România au ajuns în această situaţie din cauza Fiscului.
Constantin Niţă, ministrul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ şi Mediu de Afaceri, a declarat ieri că "90% dintre falimente vin din sechestrele puse de stat". El a precizat că lipsa creditării din partea băncilor face ca o mare parte din firme să nu dispună de bani pentru plata taxelor. "Statul declară falimentele prin intermediul administraţiilor fiscale şi trebuie să vedem cum putem să temperăm această activitate", a mai spus ministrul.
REEŞALONĂRI
Niţă a arătat cu degetul şi înspre bănci, care ar trebui să fie mai tolerante cu firmele la plata ratelor, nu şi a dobânzilor. "Băncile ar trebui să fie mai îngăduitoare cu plata ratelor, nu este nici un dezastru dacă băncile ar reeşalona plata ratelor pe un an sau un an şi jumătate. Sistemul bancar este închistat şi nu este flexibil cu ceea ce se întâmplă pe piaţă", a spus Niţă la o conferinţă.
El a spus că în continuare băncile sunt reticente la a acorda credite. "Aşteptăm şi un pachet de măsuri din partea băncilor. Vreau să văd şi eu o bancă românească sau cu capital străin să pună pe masă un pachet pentru IMM-uri.
O bancă care nu mai acordă credite ce Dumnezeu face, păzeşte sediul ăla frumos?", a afirmat Niţă.
CRESC GARANŢIILE
Spusele ministrului au fost întărite de Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare pentru IMM-uri. "Garantarea creditelor este un accesoriu la credit. Dacă nu se dau credite, nu se dau garanţii", a spus Şaramet, aruncând mingea în terenul băncilor. Pentru a sprijini atât firmele, cât şi bugetul, Fondul Naţional de Garantare pentru IMM-uri a lansat un produs prin care garantează finanţările acordate pentru plata datoriilor la stat. Un alt produs vizează garantarea creditelor în valută şi completarea garanţiilor prezentate de IMM-uri finanţatorilor, în vederea acoperirii diferenţei de curs în urma deprecierii leului.
Pentru 2009, instituţia vrea să acorde garanţii de 1,4 miliarde de lei, în creştere cu 60% faţă de 2008. Acestea vor susţine credite de 2,78 miliarde de lei. El a precizat că în ianuarie 2008 cererile pentru garanţii au crescut cu 210%-215%. Şaramet a completat că firmele vor mai avea nevoie de garanţii şi pentru cofinanţarea proiectelor din fonduri europene, dar şi pentru completarea creditelor în urma devalorizării activelor imobiliare cu care au garantat până acum. Fondul acordă garanţii până la 80% pentru orice finanţare acordată IMM-urilor, iar firmele pot apela ori de câte ori doresc, dar totalul trebuie să fie sub 2,5 milioane de euro, pentru a nu se încadra ca ajutor de stat. Acesta nu e în sine un cataclism, dar există riscul întinderii în timp din cauza birocraţiei şi a procedurilor europene complicate.
Citește pe Antena3.ro