x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fondurile UE, aproape de blocaj

Fondurile UE, aproape de blocaj

07 Mai 2008   •   00:00
Fondurile UE, aproape de blocaj
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/

Micile companii nu vor mai avea posibilitatea de a gira împrumuturile necesare pentru accesarea de fonduri europene. Doar patru miliarde de euro pot fi garantate din cele 16 miliarde de euro ce vor sosi pînă în 2013, conform Fondului de Garantare pentru IMM.

Micile companii nu vor mai avea posibilitatea de a gira împrumuturile necesare pentru accesarea de fonduri europene. Doar patru miliarde de euro pot fi garantate din cele 16 miliarde de euro ce vor sosi pînă în 2013, conform Fondului de Garantare pentru IMM.

 

 

Absorbţia fondurilor destinate României este pusă în pericol de capacitatea slabă a companiilor mici şi medii româneşti de a garanta rambursarea creditelor necesare pentru derularea investiţiei pînă la momentul decontării din bani europeni. Potrivit lui Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a creditelor pentru IMM, băncile nu vor mai acorda prea multe credite pentru întreprinderile mici şi mijlocii în anii următori. ”Din cele 32 de miliarde de euro care trebuie să sosească în România pînă în 2013, dacă socotim că jumătate trebuie să fie aduşi din buzunarul propriu, rămîn 16 miliarde de euro care trebuie împrumutaţi de la bănci, pentru că fondurile europene se decontează la finalul investiţiei. Dar aceşti bani trebuie luaţi de la bănci sub formă de credite, în condiţiile creditării de pe piaţă, ceea ce înseamnă că firmele trebuie să garanteze material”, a declarat Şaramet la un forum despre fonduri structurale. El a mai precizat că în acest moment nu se pot garanta decît circa 3-4 miliarde de euro.

 

 

 

PARADOX. Conform lui există riscul ca foarte multe proiecte să fie alese pe partea de eligibilitate, dar să fie respinse de bănci la finanţare fie pentru că sînt constituite acum şi deci nu au un bilanţ contabil, fie pentru că nu au garanţii materiale care să acopere valoarea creditului.

 

 

 

Şaramet a precizat că firmele pot beneficia de garantare a creditelor de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, Fondul de Garantare a Creditului Rural, Eximbank, dar că bancherii au reticenţă în a acorda credite cu astfel de instrumente. “Bancherii, de obicei din provincie, refuză să acorde credite cu garantare, deoarece reglementările europene cer ca fondurile care se dau în aceste condiţii specifică faptul că Fondul plăteşte dacă creditorul nu face plata ratei cu o condiţie: aceea de a-şi fi respectat propriile norme. Or, există o spaimă printre bancheri că vine cineva să le verifice actele din nou. De aceea ei preferă să dea firmelor acum un credit cu garanţie materială şi să mai dea unu peste şase luni aceleiaşi firme”, a completat Şaramet. Astfel, se va ajunge în curînd la un blocaj în care societăţile mici şi mijlocii nu vor mai avea cu ce să garanteze.

 

IMM au la dispoziţie un miliard de euro în perioada 2007-2013 din fonduri structurale pentru a fi folosiţi în proiectele derulate prin Programul Creşterea Competitivităţii Economice. Pentru acest an sînt disponibile 125,6 milioane de euro, însă la această sumă se adună şi banii alocaţi pentru 2007, care pot fi folosiţi pînă în 2010. Această sumă este de 41,3 milioane de euro. Potrivit lui Silaghi, acest miliard de euro nu reprezintă singurii bani pe care firmele mici şi mijlocii îi pot accesa. IMM au la dispoziţie şi fonduri din programele derulate prin Ministerul Agriculturii pentru facilităţi din acest sector sau cele de la Ministerul Muncii, pentru reconversia profesională a angajaţilor.

 

 

daniel.ionascu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic