x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gaze contra lemn: Rusia a primit verde la Nord Stream din partea Finlandei

Gaze contra lemn: Rusia a primit verde la Nord Stream din partea Finlandei

27 Oct 2009   •   00:00

Rusia a obţinut acordul Finlandei pentru Nord Stream la schimb cu amânarea creşterii taxelor pentru lemn, gândită de premierul Vladimir Putin în 2008, relatează presa internaţională.

Putin a declarat că nu va introduce planificata creştere a taxelor la export pentru lemn din 1 ianuarie 2010. La momentul actual taxele sunt de 15 euro pe metrul cub iar nivelul la care se dorea a fi crescute era 50 de euro.

Putin a spus că moratoriul ar putea fi menţinut şi pentru 2011, însă companiile finlandeze nu au părut încântate de această idee. Societăţile finlandeze au investit 1 miliard de euro în industria lemnului şi sunt dependente de importul de materie primă ieftină din Rusia. Companiile au ameninţat că dacă disputa nu se rezolvă, vor concedia oameni şi vor închide fabricile.

Finlanda se împotrivea construirii Nord Stream pe motiv că gazoductul ce ar urma să facă legătura dintre Rusia şi Germania ar periclita mediul înconjurător.

Fostul premier al Finlandei, Paavo Lipponen, a fost angajat de Nord Stream AG în 2008 pentru a obţine exact avizele de mediu. Iar Sebastian Sass, reprezentantul rus la UE este un fost colaborator al lui Lipponen, potrivit New York Times.

Gerhard Schroeder a aprobat proiectul Nord Stream în 2005 înainte să piardă pierde alegerile. În acel moment a dat inclusiv garanţii din partea statului german de 1,46 miliarde de dolari pentru proiect, cu câteva săptămâni înainte de a pierde. După alegeri, fostul cancelar german a devenit preşedintele Nord Stream.

Nord Stream este construit de gigantul rus Gazprom, companiile germane E.ON şi BASF şi olandezii de la Gasunie.
Adiţional, Putin a spus că societăţile finlandeze pot participa la dezvoltarea zăcământului Shtockman din Arctica, unde se va produce gaz natural lichefiat. Gazprom dezvoltă câmpul împreună cu francezii de la Total şi norvegienii de la StatoilHydro.

×
Subiecte în articol: redactie