x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Goana aurului se repetă în privinţa pragului la SIF-uri

Goana aurului se repetă în privinţa pragului la SIF-uri

22 Sep 2009   •   00:00

Pragul la Societăţile de Investiţii Financiare (SIF), care controlează active în valoare de 1,54 miliarde de euro în economia românească, va creşte de la 1% la 5%.

Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului a avizat, marţi, extinderea pragului maxim de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5%. Proiectul a primit, de asemenea, şi avizul Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital.

Vestea a dus la o creştere a acţiunilor acestora cu 3,75% până la ora 15:30 pe Bursa de Valori Bucureşti. Proiectul va fi discutat în plenul Parlamentului în maxim o lună a declarat Ovidiu Marian, senator PDl, iniţiatorul proiectului de lege.

"Comisia juridică a Senatului a votat astăzi proiectul de lege privind pragul de deţinere la SIF-uri, cu amendamentul ca limita maximă de deţinere să fie extinsă de la 1% la 5%. Proiectul a primit, de asemenea, avizul Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital. Cred că, în maxim o lună, proiectul va fi pus pe ordinea de zi a plenului Senatului, iar apoi va fi nevoie de aprobarea Camerei Deputaţilor", a spus el

MODIFICĂRI DE STATUT
Senatorii din Comisia juridică propun majorarea pragului de deţinere la 5%, ei adoptând în acest sens un amendament formulat de senatorul PDL Mircea Andrei la un proiect de modificare a Legii 297/2004 privind piaţa de capital.

Potrivit amendamentului, societăţile de investiţii financiare ar urma să ia măsuri de modificare a statutelor sau actelor constitutive, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii, în sensul stabilirii unui prag de deţinere a acţiunilor de maximum 5% din total.
Amendamentul stipulează că, în cazul în care societăţile de investiţii financiare nu efectuează modificările în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, statutele sau actele constitutive ar urma să fie considerate modificate de drept.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei juridice, pesedistul Toni Greblă, a propus ca, prin lege, acţionarilor să li se dea posibilitatea să hotărască mărirea pragului de deţinere a acţiunilor la 3% sau la 5%, nefiind de dorit o intervenţie brutală în statutul pe care ei l-au adoptat într-o adunare generală.

"BAIEŢII DEŞTEPŢI" DE PE BURSĂ
"Tot ei sunt cei care, pe permisiunea dată de lege, pot să hotărască sau nu majorarea la 1,5%, 3%, 10%, cât doresc, dar acest lucru pot să-l facă acţionarii şi nu un grup de presiune care doreşte ca să fie modificată această lege, în criză bursieră, când Bursa de valori este picată, când băieţi deştepţi pot să cumpere sau au cumpărat acţiuni la preţ derizoriu şi mâine vor să le aibă scoase la suprafaţă, legalizate prin decizia pe care am lua-o noi astăzi", a precizat senatorul PSD.

CEARTĂ ÎN COMISIE
După pauză, discuţiile privind modificarea Legii 297/2004 privind piaţa de capital, desfăşurată reprezentanţii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare i-au anunţat pe senatorii jurişti că proiectul a fost modificat deja, în cursul dimineţii, de Comisia pentru buget, sesizată în fond, în sensul majorării la 5% a pragului de deţinere de acţiuni la SIF-uri. 

 

Totuşi, preşedintele comisiei, senatorul PSD Toni Greblă a insistat ca votul privind amendamentele formulate de democrat-liberali să fie amânat. În urma insistenţelor senatorilor PDL ca propunerile de modificare a actului normativ să fie supuse la vot, Greblă a părăsit şedinţa, amendamentele fiind supuse la vot de vicepreşedintele Iulian Urban (PDL).

ARBITRUL CNVM
Un alt amendament, propus de senatorul PDL Adrian Ţuţuianu, prevede ca orice persoană care îşi propune să dobândească, singur sau împreună cu alte persoane şi în mod concertat, acţiuni emise de societăţile de investiţii financiare rezultate din transformarea fondurilor proprietăţii private, prin care ar dori să dobândească o poziţie semnificativă, trebuie să notifice în prealabil CNVM indicând mărimea poziţiei avute în vedere.

De asemenea, altă hotărâre stipulează că CNVM poate interzice unei persoane dobândirea poziţiei semnificative dacă, ţinând seama de necesitatea de a garanta administrarea prudentă a societăţii, apreciază că persoana care ar ocupa o astfel de poziţie poate prejudicia funcţionarea în bune condiţii a societăţii.

Printre drepturile care le sunt limitate acţionarilor erau enumerate cel de cerere pentru completarea ordinii de zi a AGA, de a solicita convocarea adunărilor generale, să ceară auditorilor interni ai SIF-urilor să verifice anumite situaţii de la societate, şi de alegere a administratorilor prin metoda votului cumulativ. Totodată, iniţiatorii mai spun că la nivelul UE nu există nicio reglementare cu privire la organismele de plasament colectiv, altele decât organismele de plasament colectiv în valori mobiliare, prin care să se impună un prag maxim de deţinere.

PROCESE CU NEMILUITA
Activele nete ale celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au continuat să crească şi în august, cu 7,2%, la 6,56 miliarde de lei, faţă de nivelul de 6,12 miliarde de lei de la finele lunii iulie, iar profiturile societăţilor au cumulat 614,44 milioane de lei în primele opt luni.

Eliminarea pragului de deţinere a fost cerută în acest an de mai mulţi investitori de pe piaţa de capital, după AGA din aprilie 2009, pentru că voturile mai multor grupuri de investitori au fost limitate la 1% de către conducerile SIF-urilor pe motiv că acţionează concertat. Adunările Generale din aprilie s-au lăsat cu mai multe procese în instanţă. Cele mai multe îl au protagonist pe omul de afaceri Cătălin Chelu. De asemenea, au fost făcute sesizări la Curtea Constituţională despre validitatea pragului. Aceasta l-a declarat, după 3 amânări, constituţional.

×
Subiecte în articol: economic