În ultimele cinci luni nu s-a întâmplat nimic în economia românească, iar tot ce se emite de către actualul Guvern în acest domeniu, nu induce decât o birocraţie excesivă, a declarat, astăzi, Maria Grapini, liderul Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei (FEPAIUS).
'În timp ce alte ţări şi-au ales anumite ţinte în perioadă de criză, România nu are nicio filozofie de acest gen. Criza financiară s-a terminat în lume, iar nouă ne place să ne plângem. După părerea mea, problemele noastre abia acum încep. Aproape toate ţările au acceptat scutiri de plata impozitelor timp de trei luni, fără penalizări, în timp ce noi nu vrem să ieşim din nebuloasă', a afirmat Grapini, citată de mediafax.
Reprezentanta FEPAIUS consideră, totodată, că România trece, mai degrabă, printr-o criză instituţională.
'În România nu este criză financiară, ci mai degrabă o criză instituţională, care induce o birocraţie insuportabilă. Actualii guvernanţi ar trebui să se gândească să schimbe 'reţeta', altfel 'pacientul' moare', a spus Grapini.
În privinţa Ordonanţei de Urgenţă nr. 28 referitoare la aplicarea şomajului tehnic, şi care urma să intre, miercuri, în dezbaterea Camerei Deputaţilor, Grapini s-a declarat sceptică.
'Sinceră să fiu, consider că Ordonanţa va rămâne cu amendamentele din prima fază, adică nu se va schimba.
Singura modificare ar putea fi făcută în unele puncte, cum ar fi la termenul de întrerupere unde ar putea fi introdus şi termenul de reducere', a explicat preşedintele FEPAIUS.
Ea a adăugat că o abrogare a impozitului minim actual, revenirea la impozitarea unică de 16 la sută, dar şi acordărea unei reduceri de 50 la sută la plata contribuţiilor sociale pentru angajatorii care îşi păstrează salariaţii sau suplimentează locurile de muncă, reprezintă două soluţii-cheie de relansare economică.
'Din păcate, la toate dezbaterile la care am participat, toţi oficialii îşi notează, promit, şi cam atât. Anul 2010 este o dată de aplicare pentru o astfel de iniţiativă mult prea târzie. La anul, mai mult ca sigur va fi prea târziu. Viteza de decizie în România este extrem de mică', a comentat Grapini promisiunea ministrului Muncii, Marian Sârbu, de a reduce contribuţiile sociale din 2010.
Grapini a comentat şi eventuala idee de introducere în Codul Muncii a negocierii voluntare. 'Este o metodă europeană care s-ar putea aplica şi în România dacă s-ar dori acest lucru. Problema este că la noi încă se ţine cu dinţii de contractul colectiv de muncă de tip naţional. Din punctul meu de vedere, mi se pare perfect corect să existe acest voluntariat în contract şi angajatorul să poată negocia cu salariaţii, pentru că altfel mi se pare că dreptul omului la libera asociere este pur teoretic', a conchis şefa FEPAIUS. (V.A.)
Citește pe Antena3.ro