x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul trebuie să găsească până în iunie bani de salarii

Guvernul trebuie să găsească până în iunie bani de salarii

de Daniela Ivan    |    12 Mar 2012   •   21:00
Guvernul trebuie să găsească până în iunie bani de salarii

Coalitia de guvernare a decis ca salariile bugetarilor sa fie majorate incepand cu luna iunie, urmand ca Guvernul sa analizeze procentul cu care se va face majorarea.

Deputatul PDL Mircea Toader a spus ca membrii coalitiei au sustinut de la inceput aceasta majorare, iar pre­mierul are cuprins in programul de gu­vernare, la punctul 1, cresterea sa­la­riilor. Totodata, Toader a mai de­clarat pentru Mediafax ca Guvernul urmeaza sa calculeze si sa gaseasca solutii pentru majorarea salariilor. Decizia coalitiei vine dupa ce in urma cu aproape o saptamana presedintele Traian Basescu a declarat in Parlament ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor. Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au primit anul trecut o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a ve­niturilor initiale ar urma sa mai be­neficieze de o crestere cu circa 16%. Mai mult, Basescu a tinut sa explice la o emisiune tv ca, potrivit datelor Ministerului Finantelor, numarul salariatilor in sectorul public era, in aprilie 2009, de 1.396.129, iar in ia­nuarie anul acesta, de 1.196.067. El a mai explicat ca, in 2009, "anvelopa salariala, totalul salariilor, era 9,6 din PIB, iar obiectivul pentru 2014 era sa ajungem la 7% din PIB". "Am atins 7%, de fapt, cu acuratete 6,94% la sfarsitul anului trecut. Deci conditiile de revenire s-au indeplinit la 31 decembrie", a spus Basescu.

Cresterea salariilor umfla deficitul
Insa, analistii economici sunt de cu totul o alta parere. Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, sustine ca este posibila o anumita crestere a salariilor medii in sectorul bugetar, insa nu cu 15%.

"Chiar daca s-au facut si se fac in continuare anumite economii (la buget – n.r.) prin reducerea numarului de personal, regula 7 la 1 ramane in vigoare, si prin asta se creeaza o anumita economie care poate acomoda, sa zicem, eventuale cresteri salariale, dar mi-e greu sa cred ca o crestere de 15% la salarii in acest moment poate fi acordata numai din reducerea numarului de personal realizata de aceasta regula de 7 la 1. Dupa parerea mea, este nevoie de resurse si din alte zone, adica fie reducem alte cheltuieli, fie incercam sa crestem veniturile, fie, evident, acceptam un deficit bugetar mai mare daca este de acceptat lucrul acesta", a declarat, pentru Agerpress, Ionut Dumitru.

Ce arata calculele
Majorarea salariilor bugetarilor cu 16% din luna iunie ar avea un impact bugetar pentru acest an de doua miliarde de lei, in timp ce reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar insemna un efort bugetar in ultimele 7 luni de 2,3 miliarde de lei, a declarat recent ministrul de Finante, Bogdan Dragoi.

Statul va trebui sa faca rost de 645 de milioane de euro pentru a putea majora cu 16% salariile celor 1,2 milioane de bugetari. La un buget de salarii de aproape 40 de miliarde de lei (aproape 9,4 miliarde de euro) in 2012, cresterea cu 16% a salariilor brute ar reprezenta o cheltuiala in plus de 5,5 miliarde de lei (circa 1,29 miliarde de euro) pe tot anul. Daca salariile vor fi majorate incepand din iunie, efortul bugetar din 2012 va fi redus la jumatate, adica la numai 2,25 miliarde de lei, ceea ce inseamna 645 de milioane de euro. Ce ar reprezenta aceste cresteri pentru bugetarii de rand? Salariul mediu brut (calculat inainte de achitarea impozitelor, CAS-ului si contributiilor de sanatate) este de 2.117 lei, conform bugetului din 2012. Majorarea va aduce "bugetarului mediu" un plus de 286 de lei pe brut, ceea ce inseamna putin mai mult de 100 de lei in buzunar. Daca luam in calcul si inflatia, care din iulie 2010 si pana acum a fost de circa 10%, ceea ce arata ca "reintregirea" abia acopera inflatia.

×