x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Importanța iluminatului în centrele medicale

Importanța iluminatului în centrele medicale

23 Feb 2023   •   11:02
Importanța iluminatului în centrele medicale
Sursa foto: Profilistled

Centrele medicale - spitale, clinici sau cabinete individuale - au întotdeauna nevoie de lumină, indiferent de momentul zilei. Iluminatul trebuie să fie eficient și bine configurat în funcție de structura spațiului, pentru că este esențial pentru crearea condițiilor optime de muncă ale angajaților și siguranța pacienților. Iluminatul are un efect direct asupra confortului general și a stării psihice a personalului și, mai ales, a pacienților.

În fiecare centru medical există spații cu destinații diferite - cabinete de consultații, săli de operații, laboratoare, săli de așteptare - și în fiecare incintă, iluminatul trebuie abordat în mod diferit, pentru a deservi cât mai bine scopului lor. În același timp, eficiența energetică trebuie luată în considerare, având în vedere că iluminatul reprezintă o parte semnificativă din consumul de energie din aceste obiective. În același timp, corpurile de iluminat din spitale vor fi diferite față de alte obiective, iar aici sunt câteva exemple.

Caracteristici ale iluminatului din centrele medicale

Eficiența energetică

Este primul criteriu care trebuie respectat. Tehnologia de iluminat aleasă joacă un rol important și se reflectă în costurile de întreținere mai mult decât în alte situații, pentru simplul motiv că într-un spital, iluminatul artificial este utilizat pe tot parcursul zilei. Corpurile de iluminat cu tehnologia LED sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic și vor fi alegerea logică pentru aceste spații.

Niveluri optime de lumină

Angajații au nevoie de lumină suficientă pentru a-și desfășura în condiții optime activitatea, fie că este vorba de controale medicale, intervenții chirurgicale sau activități de laborator. De asemenea, în funcție de destinația spațiului, este recomandat să se opteze pentru lumină caldă, rece sau neutră. În sălile de consultații și de intervenții, nivelurile ridicate de lumină vor spori vigilența, esențială pentru servicii de calitate.

Confort

Este important ca într-un centru medical, atmosfera să fie una relaxantă, iar lumina este esențială pentru confort. Pacientul vine oricum cu emoții sau cu anumite temeri la clinică, iar un ambient plăcut în sala de așteptare îl va relaxa și îi va transmite liniște și încredere. Potrivit Heath Design, o combinație de lumină naturală și lumină electrică este ideală pentru spațiile de așteptare. De altfel, lumina naturală ar trebui să fie inclusă în proiectarea iluminatului în mediile medicale, fiind benefică pentru pacienți, dar și pentru personal.

 

Foto: Profilistled

 

 

 

×