Într-o analiză efectuată de Asociația Energia Inteligentă (AIE) privind impactul alegerii celei mai bune oferte de gaze, odată cu liberalizarea pieţei pentru consumatorii casnici de la 1 iulie, comparativ cu ofertele furnizorilor actuali de gaze, se constată că economia cea mai mare s-ar obține în mediul rural, unde aceasta poate să ajungă la echivalentul a trei pensii minime din România, luând în calcul un consum mediu de circa 30 MW/an.
Ofertele prezentate în comparatorul de preț al ANRE situează trei companii ca având cele mai bune prețuri la gazele naturale în acest moment: AIK Energy, Restar Energy și Energy Gas Provider, conform AEI.
A fost analizată care este diferența de preț dintre aceste trei cele mai bune oferte de pe piaţă și ofertele furnizorilor actuali pentru fiecare județ și sistem de distribuție din România. Comparaţiile făcute de AIE arată fără echivoc că alegerea uneia din cele trei cele mai bune oferte ar duce la realizarea unor economii anuale mari.
Ce înseamnă renunţarea la Engie/Distrigaz Sud Reţele
De exemplu, să alegem judeţele unde furnizorul actual de gaze este compania Engie/Distrigaz Sud Reţele: Argeş, Braşov, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Olt, Prahova, Vâlcea, Vrancea şi Bucureşti.
-Diferenţa dintre oferta companiei AIK Energy şi cea a actualului furnizor este de 12,68 lei/MWh. Calculând pe o perioadă de un an, economia medie estimată care se poate realiza alegând oferta AIK este de 254 de lei.
-Dacă s-ar alege cea de-a doua cea mai bună ofertă din piaţă, cea a companiei Restar Energy, economia ar fi de 8,18 lei/MWh, ceea ce ar însemna o economie medie anuală de circa 164 de lei.
-La fel, în cazul celei de a treia cele mai bune oferte, cea a firmei Energy Gas Provider, economia ar fi de 7,58 lei/MWh, ceea ce ar duce la o economie medie anuală estimată la 152 de lei dacă s-ar alege această ofertă în detrimentul celei făcute de Engie/Distrigaz Sud Reţele.
Toate calculele sunt făcute la un consum mediu de 25 MW/an.
704 lei este pensia minimă garantată în România, iar în cazul alegerii celei mai bune oferte de pe piaţă, la un consum mediu anual de 30 MW, cea mai mare economie care s-ar putea face ar fi aproape echivalentul a trei pensii minime.
Ce înseamnă renunţarea la E.On/Delgaz Sud
Să alegem acum judeţele unde actualul furnizor este compania E.On/Delgaz Sud: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistiţa-Năsăud, Botoşani, Caraş Severin, Cluj, Harghita, Hunedora, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş şi Vaslui.
În acest caz, diferenţa dintre oferta companiei AIK Energy şi cea a actualului furnizor este de 22,92 lei/MWh. Calculând pe o perioadă de un an, economia medie estimată care se poate realiza alegând oferta AIK este de 458 de lei.
-Dacă s-ar alege cea de-a doua cea mai bună ofertă din piaţă, cea a companiei Restar Energy, economia ar fi de 18,42 lei/MWh, ceea ce ar însemna o economie medie anuală de circa 368 de lei.
-În cazul celei de a treia cele mai bune oferte, cea a firmei Energy Gas Provider, economia ar fi de 17,52 lei/MWh, ceea ce ar duce la o economie medie anuală estimată la 356 de lei dacă s-ar alege această ofertă în detrimentul celei făcute de Engie/Distrigaz Sud Reţele.
Toate calculele sunt făcute la un consum mediu de 25 MW/an.
Unde se pot face cele mai mari economii
Cele mai mari economii dacă îşi schimbă furnizorul actual le pot face locuitorii judeţului Galaţi, care acum au drept furnizor compania Vega 93. Dacă ar alege oferta companiei AIK Energy, economia medie anuală ar fi de 1.642 lei, dacă s-ar opta pentru cea a celor de la Restar Energy economia ar fi de 1.552 lei, iar în cazul ofertei Energy Gas Provider, economia ar ajunge la circa 1.540 de lei pe an.
Şi locuitorii judeţului Neamţ, care acum primesc gaze de la compania Gordun Gaz, ar avea mult de câştigat dacă îşi schimbă actualul furnizor. Dacă aleg oferta AIK Energy ar face o economie anuală de aproximativ 1.189 lei, în cazul ofertei Restar Energy economia realizată anual s-ar ridica la 1.099 de lei, iar în varianta optării pentru oferta Energy Gas Provider, într-un an s-ar economisi 1.087 de lei.
La fel, calculele sunt făcute pentru un consum mediu de 25 MW/an.
Se constată că există consumatori casnici de gaze care, dacă ar accepta una din ofertele primelor trei cele mai bune oferte de preț, ar putea obține prețuri mai mici cu până la 40% față de oferta furnizorului actual.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.