După scăderi duble faţă de pieţele de capital ale statelor dezvoltate, autorităţile române s-au trezit şi ele că ar fi cazul să ajute Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
După scăderi duble faţă de pieţele de capital ale statelor dezvoltate, autorităţile române s-au trezit şi ele că ar fi cazul să ajute Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Ministerul Economiei şi Finanţelor a anunţat ieri că discută cu reprezentanţii pieţei de capital iniţierea unei serii de acţiuni pentru sprijinul Bursei şi are în vedere măsuri inclusiv fiscale. "Am început discuţii cu reprezentanţii Bursei pentru a vedea ce măsuri de sprijinire a investiţiilor pe piaţa de capital sînt necesare în aceste momente de criză", a declarat ieri Varujan Vosganian, ministrul de resort. Numai de la începutul săptămînii, de cînd a fost anunţat falimentul Lehman Brothers, iar turbulenţele financiare s-au amplificat, pînă joi bursa a scăzut cu 13,97%. Declinul bursei de la Bucureşti, însoţit de o lichiditate mare alimentată de ordinele de vînzare, a însemnat o pierdere de 10,46 miliarde lei, circa 3,48 miliarde euro la capitalizare. Cele mai tranzaţionate 10 companii aveau cotaţiile cu 15,18% mai jos faţă de finele şedinţei de vineri, 12 septembrie. Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) au fost cele mai afectate, pierzînd 22,94%.
Exemplul SUA
Ministrul Vosganian a realizat importanţa susţinerii Bursei după ce marile bănci centrale din lume au sărit în ajutorul pieţelor financiare pentru a salva companiile şi ca să-şi protejeze economiile naţionale. Fed, banca centrală americană, a pompat 130 de miliarde de dolari în sectorul financiar pentru a susţine evoluţia acţiunilor şi a mai naţionalizat AIG, cumpărînd 80% contra sumei de 85 de miliarde de dolari. De asemenea, Rusia a efectuat o infuzie de 130 de miliarde de dolari pentru a susţine evoluţia pieţelor şi a îmbunătăţi lichiditatea.Analiştii estimează că de la începutul lui august investitorii au scos 36 de miliarde de dolari de pe piaţa rusă, ceea ce a dus la întreruperi consecutive ale tranzacţionărilor la Bursa de la Moscova. În plus, rezervele federale s-au redus cu 13 miliarde de dolari în Rusia, ceea ce sugerează guvernul utilizează fondurile pentru a stabiliza deprecierea rublei.
Mai mult, pentru a stimula companiile petroliere din Rusia, care aduc cea mai mare parte din produsul intern brut, Alexei Kudrin, ministrul rus de finanţe a anunţat că de la 1 octombrie taxa de export la petrol va fi redusă cu 23% pînă la 372 dolari pe tonă. Astfel, companiile afectate de scăderea preţului ţiţeiului vor reuşi economii de 5,5 miliarde de dolari. Petrolul s-a ieftinit de la maximul de 147 de dolari pe baril în 11 iulie pînă la 100 de dolari, peste 35%, pe fondul crizei de lichidităţi şi a scăderii consumului.
Bursa de Valori Bucureşti a înverzit
În urma măsurilor luate de băncile centrale din lume, acţiunile companiilor au urcat, iar BVB a urmat trendul. Încrederea investitorilor în piaţa de capital a revenit, Bursa crescînd cu 8,51%, iar SIF-urile au urcat în medie cu 14,53%. Indicele BET-XT, ce urmăreşte evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni a urcat cu 10,02%. Companiile din energie au urcat şi ele cu 11,16%. Ieri, o singură companie a înregistrat scădere, şi anume VES Sighişoara, care a pierdut 7,41%. Patru companii, Transgaz, Broker Cluj, Turbomecanica şi Aerostar Bacău, au înregistrat creşteri de 15%, maximul admis la tranzacţionare. Amonil, Impact, SIF-urile, Altur, Erste, Oltchim, Transelectrica, Biofarm, au urcat şi ele cu peste 14%. Acţiunile Rompetrol Rafinare au crescut cu 13,85%, Oil Terminal e pe plus cu 11,11%, Rompetrol Well Services cu 7,51%, iar titlurile Petrom au crescutcu 6,02%. Acţiunile BRD, care în ultimele zile înregistraseră un declin în urma zvonurilor că Societe Generale are o expunere mare faţă de Lehman Brothers, au crescut ieri cu 12,61%, capitalizarea sa crescînd cu 1,177 miliarde de lei, circa 323 milioane de euro.Politică incoerentă pentru listări
Stere Farmache, preşedintele-director general al Bursei, critica recent politica de listări a statului, care nu a adus pe bursă pînă acum decît Transelectrica şi Transgaz. Marii emitenţi încă se lasă aşteptaţi. Fondul Proprietatea fusese anunţat pentru listare în 2007, iar termenul a ajuns 2009. Nuclearelectrica trebuia să ajungă în acest an, dar Vosganian a anunţat că cel mai probabil este începutul lui 2009. Hidroelectrica, Romgaz, Electrica au mai fost anunţate pentru ajungere pe bursă. Aeroportul Otopeni, împreună cu alte 8 companii de la Transporturi, era anunţat pentru listare în acest an, dar oficialii Bursei au spus că cel mai realist termen este începutul lui 2009.Citește pe Antena3.ro