x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Merkel respinge definitiv soluţiile tipăririi de bani sau emisiei de eurobonduri

Merkel respinge definitiv soluţiile tipăririi de bani sau emisiei de eurobonduri

de Robert Veress    |    02 Dec 2011   •   15:17
Merkel respinge definitiv soluţiile tipăririi de bani sau emisiei de eurobonduri

Azi, cu o saptamana inaintea Summit-ului UE dedicat crizei datoriilor suverane, Angela Merkel, cancelarul Germaniei a pus capat speculatiilor referitoare la solutia ce va fi adoptata, eliminand orice speranta de solutionare rapida a crizei, prin tiparire de bani de catre Banca Centrala Europeana (BCE) sau emisie comuna de eurobonduri de catre statele cu rating maximal AAA, informeaza Reuters.

'BCE are o misiune diferita de Rezervele Federale ale SUA sau de Banca Angliei', a declarat Merkel, adaugand ca acceptarea uneia dintre solutiile propuse de Franta, SUA, alte state, chiar politicieni germani si economisti din propriul anturaj, ar implica incalcarea Constitutiei Germaniei.

Surse din anturajul d-nei Merkel au declarat ca singurul compromis ce ar putea fi acceptat de Germania ar fi acela de a permite BCE sa cumpere agresiv bondurile emise de statele din zona euro afectate cel mai puternic de criza si de degradarea ratingurilor de tara, precum Grecia, Italia, Spania.

Deocamdata, Merkel a afirmat, raspicat, ca nu exista solutii minune si ca rezolvarea crizei datoriilor este 'un proces care va dura ani de zile'. Cancelarul German va cere o modificare a constitutiei Europene, care sa permita o mai buna integrare fiscala si o mai buna disciplina bugetara - a se citi: o centralizare a cheltuirii banilor publici la Bruxelles, cu dirijori de orchestra Germania si Franta si sanctionarea imediata a statelor care ies din tintele de deficit bugetar.

Nu este o idee noua si multi o considera buna, in teorie. Practic, insa, exista un impediment major, fiindca orice modificare majora de politica fiscala europeana presupune voturi in parlamentele tuturor celor 27 de tari europene si sunt deja state (in frunte cu Marea Britanie) care au dat semnale clare ca nu agreaza asemenea modificari. Oricum, votul presupune o procedura de durata, iar timpul nu este un aliat al UE, existand voci care sustin ca zona euro ar putea exploda inainte de finele anului, in absenta unor masuri radicale, de tipul celei adoptata, in vara, de SUA.

Luni, Merkel se va deplasa la Paris, pentru a se pune in acord asupra planului de salvare a zonei euro cu presedintele francez, Nicolas Sarkozy. Acesta din urma a vorbit si el, joi, de o necesitate a intaririi disciplinei fiscale, dar nu a pomenit de o concentrare a controlului resurselor bugetare in Uniune si de cresteri ale prerogativelor Comisiei Europene si Curtii Europene de Justitie. Solutia lui Sarkozy ar fi ca sefii de stat si de guvern ai tarilor membre sa aiba cuvantul decisiv in gestionarea bugetelor nationale si nu parlamentele – ceea ce nu ar presupune modificarea Constitutiei Europene, dar ar necesita modificari ale Constitutiilor nationale. Iar asta ar fi si mai complicat decat varianta Merkel.

×
Subiecte în articol: merkel sarkozy criza datoriilor