x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Monstruleţii energetici ai lui Videanu au prins contur

Monstruleţii energetici ai lui Videanu au prins contur

10 Iun 2009   •   00:00

Electrica va fi împărţită în două, Romgaz va prelua de la Termoelectrica centrala de la Iernut iar ambele companii vor face parte din cele două companii energetice integrate care vor fi înfiinţate de către Ministerul Economiei.

Prima companie va conţine complexurile energetice Turceni, Rovinari, Craiova, Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Vâlcea şi Slatina, precum şi jumătate din Electrica.

Al doilea „mic gigant" va cuprinde Electrocentrale Bucureşti, termocentralele Deva şi Paroşeni, Compania Naţională a Huilei, hidrocentralele de la Porţile de Fier, Caransebeş, Haţeg, Cluj, Bistriţa, Sibiu, Sebeş, Buzău, Târgu Jiu. Totodată, aceasta va cuprinde cealaltă jumătate din Electrica dar şi Romgaz prin termocentrala de la Iernut, pe care producătorul de gaze o va prelua de la Termoelectrica în contul unor datorii.

Adriean Videanu, ministrul Economiei a prezentat structura celor două companii energetice naţionale în cadrul audierilor Comisiei de Servicii şi Industrii din Camera Deputaţilor.

ŞTERGEREA DATORIILOR ISTORICE
Videanu a mai spus că Ministerul Finanţelor Publice va discuta cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) pentru ştergerea datoriilor Termoelectrica şi CNH. „Eventual, o soluţie ar putea fi trecerea acestora la datoria publică. (...) Deja discutăm cu Ministerul Finanţelor Publice pentru a elabora un document pe care să-l prezinte celor două instituţii", a spus Videanu, la audierile Comisiei de Servicii şi Industrii din Camera Deputaţilor. El a adăugat că 54% din suma totală a datoriilor sunt reprezentate de penalităţi de întârziere, din cauza unui sistem „anchilozat în timp".


Potrivit ministrului, la elaborarea acestei restructurări a sistemului de producţie a electricităţii din România au fost luate în calcul mai multe principii, printre care o estimare privind creşterea consumului de energie din România, de 2,5% pe an, până în 2025, investiţiile necesare reabilitării grupurilor de producţie actuale, precum şi înlocuirea grupurilor neperformante.

CONCURENŢA PE PIAŢĂ
Videanu spune că cele două companii vor avea o cotă de piaţă de 48%, respectiv 44% în acest an, urmând să scadă progresiv până în 2017. Punerea în funcţiune a reactoarelor 3 şi 4 va aduce cota primei companii la 41%, în vreme ce a doua va avea 27%. 


Videanu a adăugat că aceste două companii energetice naţionale vor avea costuri de producţie a energiei de 44-45 euro pe MW/oră, nivel inferior mediei actuale de 48 euro pe MW/oră. În prezent, cel mai ieftin producător de energie din România este Hidroelectrica, ale cărei costuri de producţie se cifrează în jurul valorii de 26 euro pe MW/oră. La polul opus se situează termocentrala de la Galaţi, cu costuri de producţie de 109 euro pe MW/oră.

×
Subiecte în articol: economic