Majoritatea românilor declară că economisirea este importantă, dar peste 60% dintre participanţii la un sondaj nu au bani puşi deoparte şi nu se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei în următorii cinci ani.
Peste 60% dintre persoanele care au participat la sondajul IMAS nu au economii, deşi marea majoritate a respondenţilor, 83%, au declarat că economisirea este importantă, se arată într-un studiu al institutului austriac IMAS International. Suma medie economisită lunar de o persoană este de 183 de lei.
Dintre persoanele chestionate în România, 83% cred că economisirea este importantă (faţă de 79% în Austria, 57% în Cehia, 68% în Ucraina sau 69% în Serbia) şi 8% nu îi acordă importanţă.
PREA PUŢINI BANI
România, Ungaria şi Serbia se află printre ţările în care populaţia nu este mulţumită de valoarea sumelor puse deoparte. Astfel, în România, doar 26% dintre respondenţi s-au declarat satisfăcuţi de nivelul economiilor, comparativ cu 19% în Ungaria şi 22% în Serbia. Austria şi Cehia au printre cele mai înalte grade de satisfacţie în acest domeniu, fiecare cu 54%. Cu toate acestea, majoritatea românilor nu văd în următorii cinci ani o îmbunătăţire a situaţiei, ci mai degrabă o diminuare a sumelor strânse. Astfel, 43% dintre participanţii la sondaj cred că în următorii cinci ani vor economisi mai puţin, 33% văd o menţinere a sumelor şi doar 24% sunt de părere că vor aloca mai mulţi bani în depozite proprii.
"Românii sunt printre cei mai sceptici în ceea ce priveşte viitorul economisirii, comparativ cu alte ţări", a declarat directorul general al IMAS, Ansgar Lohner. În majoritatea celorlalte ţări, peste jumătate din populaţie se aşteaptă să economisească la fel de mult în următorii cinci ani.
Motivul principal pentru care populaţia din România se aşteaptă la reducerea sumelor în perioada următoare este reprezentat de riscurile legate de inflaţie şi situaţia economică nesigură. De asemenea, multe persoane se aşteaptă la pierderea slujbei sau la venituri mai mici.
Citește pe Antena3.ro