x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Privatizare" din cuvinte goale

"Privatizare" din cuvinte goale

27 Oct 2009   •   00:00

Transgaz nu a fost niciodată inclus pe listele de privatizare, deoarece este prin lege monopol de stat, pentru Romgaz se pregătise vânzarea, dar a fost abandonată de fostul ministru Codruţ Şereş, în vreme ce pentru Poşta Română, Conpet şi Oil Terminal nu s-a discutat privatizarea decât teoretic, fără a se demara fizic procedurile.



Hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) publicate pe site-ul Preşedinţiei nu specifică nimic despre stoparea privatizărilor energetice în România, pentru suspiciuni de corupţie sau evaluări ale unor privatizări mai vechi cum este cea a Petrom, aşa cum a declarat sâmbătă preşedintele Traian Băsescu.

El a spus că a blocat în 2006 în CSAT privatizarea acestor companii şi a nominalizat mai mulţi oameni de afaceri care ar fi dorit să "dea tunuri" din aceste vânzări ale statului. Băsescu l-a nominalizat direct pe Sorin Ovidiu Vântu, care "îşi aşteaptă Poşta", în timp ce alte persoane aşteaptă să devină proprietare la Romgaz şi Transgaz, iar alte persoane doresc Conpet şi Oil Terminal.

"Ştiu acest lucru şi le ştiu şi supărarea, în 2006, când în CSAT am blocat orice proces de privatizare până când nu evaluăm efectele marilor privatizări de gen Petrom, care s-au făcut înaintea mandatului meu. Au nevoie de linişte, pentru că trebuie continuat modul în care ei au devenit proprietari pe timpul domnului Iliescu. N-o să le-o dau", a afirmat Băsescu.

El a legat "liniştea" dorită de Iliescu, Vanghelie, Vântu, Patriciu sau Voiculescu de continuarea "modului în care ei au devenit proprietari pe timpul lui Ion Iliescu".

Transgaz, ca şi Transelectrica nu pot fi privatizate, fiind monopoluri de stat prin lege. Privatizarea Romgaz a fost demarată în 2005, dar fostul ministru Codruţ Şereş a abandonat-o până la conturarea unei strategii a României în domeniul energetic. Pentru Conpet şi Oil Terminal vânzarea nu s-a discutat decât teoretic în 2006, o dată cu trecerea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) de la Ministerul Economiei la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

În privinţa Poştei, aceasta trebuia privatizată teoretic în 2008, însă privatizarea s-a amânat. După sosirea crizei, vânzarea pachetului majoritar a fost amânată pentru 2012, pentru ca societatea să fie restructurată.

×
Subiecte în articol: economic