Guvernul american ar putea cheltui peste patru trilioane de dolari, dar economia este în faţa unei slăbiciuni prelungite, crede Comisia Congresului SUA de supraveghere. Aceasta are menirea a veghea la programul TARP- Troubled Asset Relief Program, de 700 miliarde de dolari al guvernului destinat a ajuta sectorul financiar, informează Antena3.ro.
Deşi unii indicatori seconomici se îmbunătăţesc, criza financiară "este departe de final" şi "pare a prinde rădăcini în economia mare", se arată într-un raport al comisiei. Aceasta în pofida angajamentului guvernului de a cheltui trilioane de dolari din banii contribuabilului pentru a salva sistemul financiar."Încă este un drum lung de parcurs", declara Elizabeth Warren, profesor la Facultatea de drept de la Harvard, preşedinte al comisiei. Raportul arată că guvernul a cheltuit, împrumutat sau eliminat peste 4 trilioane de dolarii prin TARP, Rezerva Federală şi Corporaţia de Asigurări Federale. Se apreciază că acum pieţele de credit nu mai sunt ameninţate de o criză sistemică acută care să afecteze funcţionarea economiei. Dar se estimează că acum economia este ameninţată de "o perioadă aparent prelungită de slăbiciune".
Se aprecia, spre exemplu, că Citigroup sau Bank of America, au primit numeroase injecţii de capital, în vreme ce costul împrumutului rămâne mare pentru afacerişti sau persoane. Comisia mai vede o problemă în numărul caselor confiscate şi scăderea preţului la locuinţe.
Comisia a criticat Departamentul Trezorerie pentru că nu a identificat ce măsuri va folosi pentru a determina dacă pachetul de salvare chiar funcţionează.