x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, locul 14 în UE în funcţie de costurile anuale asociate unui cont bancar

România, locul 14 în UE în funcţie de costurile anuale asociate unui cont bancar

22 Sep 2009   •   00:00

România ocupă locul 14 într-un top al statelor UE privind costurile anuale pentru un cont bancar. Însă băncile noastre au probleme cu transparenţa, dându-le bătăi de cap funcţionarilor de la Bruxelles, care au lucrat la întocmirea topului.

Costul mediu anual al unui cont bancar cu utilizare medie este de 83 de euro în România, suma incluzând, printre altele, comisioanele aferente tranzacţiilor, potrivit unui raport al Comisiei Europene privind serviciile financiare în spaţiul comunitar. Numai că specialiştii comunitari au ajuns la concluzia că băncile noastre sunt mai puţin transparante, în comparaţie cu media altor instituţii de credit din UE, în ceea ce priveşte aceste costuri.

Nu de alta, dar au fost nevoiţi să contacteze peste 70% din băncile româneşti incluse în studiu pentru a obţine detalii sau pentru a clarifica informaţiile postate pe site-urile acestora. Vestea bună este că băncile noastre, se pare, aplică proceduri mai simple decât cele practicate în alte ţări europene.

Revenind, cel mai scăzut cost pentru un cont bancar cu utilizare medie este disponibil în Bulgaria, respectiv 27 de euro, în timp ce maximul este întâlnit în Italia, 253 de euro.

Raportul CE a vizat evaluarea costurilor conturilor bancare pentru mai multe tipuri de utilizare în toate cele 27 de state, transparenţa tarifelor practicate de bănci, simplitatea acestora şi folosirea instrumentelor financiare pentru plăţi, respectiv numerar sau electronic. Studiul a evidenţiat că structura de comisioane a conturilor bancare este adeseori atât de opacă, încât este dificil pentru clienţi să ştie cât de mult plătesc şi să compare diferite oferte. Aproape o treime din consumatorii UE se confruntă cu greutăţi în alegerea celei mai potrivite oferte. Informaţia disponibilă online este incompletă, în două din trei cazuri fiind necesar contactul cu banca pentru a clarifica detaliile.

Foarte multe bănci au oferit doar informaţii verbale şi au refuzat să trimită faxuri sau emailuri cu date despre tarifele practicate.
Specialiştii Comisiei au ajuns şi la concluczia că românii preferă numerarul. Raportul CE situează România pe penultimul loc în UE în funcţie de numărul de tranzacţii bancare pe utilizator de cont. Peste 90% din tranzacţii se realizează cu numerar. De, ce-i în mână nu-i minciună.

×
Subiecte în articol: economic