Racheta Arianne 5, cu ajutorul căreia se realizează programul spaţial european, va fi echipată cu piese care vor fi produse de o maşină românească.
Utilajul mioritic va fi produs de uzina World Machinery Works din Bacău şi va fi gata în 2010, a declarat Gabriel Cârciumaru, vicepreşedintele companiei. După ce va fi gata, maşinăria va fi exportată în Franţa, lângă Paris, unde va începe să producă componentele rachetei europene.„Arianne 5 este cel mai performant lansator din lume, mai bun decât cele american şi rus după raportul cost-performanţă pentru că lansează 2 sateliţi simultan" a declarat la Bucureşti Thomas Mueller, directorul financiar al EADS Astrium, cel mai mare producător european de sateliţi.
"Centrul de prelucrare vertical", cum se numeşte maşinăria băcăoană, va avea 11 metri lungime, alţi 11 lătime, 7 metri înălţime şi va cântări 130 de tone. Va „sculpta" piese de 6 metri lungime şi 15 tone, din aliaje speciale, cu o precizie de microni. Utilajul este cel mai performant din categoria sa şi va realiza 120 de rotaţii pe minut, faţă de 37, cât face cel în acest moment mai apropiat concurent.
Investiţie sigură, dar la alţii
"Nu există alt loc de investit pe timp de criză decât în industria spaţială, deoarece din toate domeniile high tech, acesta are cel mai mare factor multiplicator şi este pe termen lung" a mai spus Mueller.
În acest moment industria spaţială românească numără 140 de firme la care se adaugă alte 120 din domeniul securităţii, potrivit lui Marius Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA).
Ţara noastră contribuie anual cu 2 milioane de euro la bugetul de 3 miliarde de euro al ESA (Agenţia Spaţială Europeană), însă peste 5 ani, această sumă va creşte de 5 ori. „Toţi aceşti bani se întorc integral în industria românească prin comenzi" a spus Piso. Industria spaţială românească mai beneficiază până în 2013 şi de o finanţare de circa 360 de milioane de lei prin programul Spaţiu şi Securitate, din cadrul Planului Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare. „Până acum nu au fost daţi decât 5% din această sumă" a spus Piso.
5, ...4, ...3, ...2, ...1
Primul satelit românesc va fi lansat în luna octombrie 2009 cu racheta Vega, a mai spus preşedintele Agenţiei Spaţiale. Acesta a fost dezvoltat de către Institutul de {tiinţe Spaţiale, Centrul de Cercetare al ROSA, precum şi Facultăţile de Fizică şi Inginerie Aerospaţială. Satelitul va realiza observaţii ale Terrei, va măsura fluxul de meteoriţi şi doza de radiaţii cosmice. „Pentru satelitul ăsta trebuie să inventăm o legislaţie întreagă, pentru că o dată cu el, România va deveni stat-lansator şi trebuie să se supună directivelor ONU, să avem un registru cu obiectele lansate. În viitorii 4 ani, România va lansa 20 de sateliţi. ONU închide ochii să lansăm satelitul fără legislaţie, dar nu e frumos" ne-a spus Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române.