Economia românească nu a ieşit din recesiune şi nu se poate spune cu certitudine când se va întâmpla acest lucru, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Veştile pentru populaţie nu sunt deloc îmbucurătoare, pentru că o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 1,5% estimată de Guvern pentru anul în curs se va simţi şi în buzunare abia peste doi-trei ani, a mai spus Dumitru. „În acest moment putem spune un singur lucru cu probabilitate mare: economia s-a stabilizat, nu ştim dacă există un trend de recuperare economică cert, dar practic perioada următoare va trebui să vedem. Oricum recuperarea economică va fi una înceată, iar o creştere economică de 1,5% pentru România este mică şi nu aduce mai nimic la nivel de putere de cumpărare, de venituri ale populaţiei. Pentru ca populaţia să simtă şi la buzunar vor mai trece probabil doi-trei ani. Atenţie, dacă vrem să simţim asta în mod sustenabil”, a afirmat Dumitru.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, are o părere mult mai nuanţată. Acesta a declarat că nivelul de trai va creşte diferenţiat şi primele beneficii vor fi simţite încă din acest an în producţie şi export. Mai târziu vor simţi şi bugetarii, iar beneficiarii de asistenţă socială vor ajunge la standardul din 2008 abia în 2015.
„Părerea mea este că maniera în care se redresează şi, sper, va creşte economia românească în perioada următoare, fiind bazată numai în subsidiar pe consum şi în principal pe export şi producţie, va imprima şi caracteristicile corespunzătoare legate de creşterea nivelului de trai şi de percepţia acestei creşteri. Se va face mult mai lent decât după redresarea din anul 2000”, a declarat Isărescu pentru Mediafax.
Şi totuşi, în ciuda acestor calcule economice, mirosul electoral a început să se simtă deja în unele declaraţii. Majorarea pensiilor sau a salariilor, dar şi reducerea contribuţiilor sociale cu 1-3 puncte sunt primele promisiuni care au început să fie făcute pentru anul 2012. „Pensiile din sectorul public vor fi majorate anul viitor cu circa 6%, reprezentând indexarea cu rata inflaţiei şi jumătate din creşterea salariului mediu, conform Legii sistemului unitar de pensii”, a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Legea sistemului unitar de pensii publice prevede indexarea anuală a pensiilor cu rata inflaţiei şi cu 50% din creşterea salariului mediu.
Pe de altă parte, reprezentanţii Consiliului Fiscal spun că majorarea pensiilor ar putea fi mai mare de 6%, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. „Cu probabilitate mare inflaţia va fi peste aşteptări, probabil că vom avea o medie a inflaţiei de 6%-7% pentru tot anul acesta. Ceea ce înseamnă că anul viitor vom avea o majorare de pensii de cel puţin 7% dacă mecanismul acesta de ajustare a pensiilor rămâne în vigoare şi va fi aplicat”, a mai afirmat preşedintele Consiliului Fiscal. În plus, el a menţionat că majorarea pensiilor ar putea fi chiar mai mare dacă se va înregistra o creştere în termeni reali a salariilor, ceea ce este mai puţin probabil, dar este posibil. „Probabil că indexarea care va trebui făcută conform Legii pensiilor va fi semnificativă şi va pune presiune pe buget”, a arătat Dumitru.
Acesta a mai precizat că majorarea pensiilor este economic posibilă dacă şi numai dacă economia va avansa cu 1,5% în acest an şi cu 3,9% în 2012. În această situaţie, şi fondul de salarii pentru bugetari ar putea creşte cu 5%, în condiţiile menţinerii numărului actual de bugetari. Tot de anul viitor ar putea scădea cu 1-3 puncte procentuale şi contribuţiile de asigurări sociale, a mai anunţat Gheorghe Gherghina. „În condiţiile în care colectarea va merge în continuare din ce în ce mai bine, ar putea avea loc şi o reducere a cotelor de contribuţii cu aproximativ două puncte procentuale. Diminuarea poate fi de un punct, două puncte sau trei puncte, totul va fi calculat în funcţie de cum merge colectarea. Discutăm să o aplicăm fie de anul acesta, fie de anul viitor, în funcţie de cum merge colectarea”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul de Finanţe.