Criza le-a făcut un cadou îndelung aşteptat angajatorilor: forţă de muncă de cea mai bună calitate la cele mai mici preţuri. Creşterea ratei şomajului şi previziunile sumbre de pe piaţa forţei de muncă au dus, în ultimele luni, la o răsturnare de situaţie în relaţia dintre angajatori şi angajaţi.
Profesionistul ajuns acum în faţa angajatorului nu prea mai pune condiţii. Are doar două variante: le acceptă pe cele impuse sau nu.
"Candidaţii acceptă pachete salariale cu mai puţine beneficii şi chiar cu salarii cu circa 10%-20% mai mici. Cursul leu/euro nu mai reprezintă în multe cazuri un element de referinţă. Se discută salariul în lei şi atât", explică Mirela Marinescu, Recruitment Director al Grupului APT. "În această perioadă sunt preferaţi profesioniştii care au rămas fără job sau care sunt în pericol şi acceptă un nivel salarial mai mic", mai spune Mirela Marinescu.
Tot criza a redus şi posibilităţile de mărire a salariilor prin migraţia de la o companie la alta, metodă care a dat cele mai bune rezultate în ultimii ani. "Pretenţiile angajaţilor au devenit parcă mai realiste. Nimeni nu se mai aşteaptă la măriri spectaculoase de salarii, la dublări ale câştigului prin plecarea de la o companie la alta, pentru că nimeni nu le mai obţine. Oamenii au ajuns să-şi preţuiască mai mult locul de muncă", spune şi Gabriela Lungu, Managing Partner al agenţiei de PR The Practice.
Concurenţa a crescut foarte mult faţă de anul trecut, fapt care schimbă regulile pieţei. "Raportat la intervalul ianuarie-martie 2008, în aceeaşi perioadă a acestui an am înregistrat o creştere de 278,5% în privinţa numărului aplicărilor la ofertele publicate pe site.
Considerând opţiunile candidaţilor în CV-uri legate de domeniile în care sunt interesaţi să profeseze, primele cinci sunt Vânzări, Finanţe/Contabilitate, Bănci, Management/Consultanţă şi Marketing", spune Roxana Timofte, PR Representative BestJobs.
DESPRE BANI
Profesionişti sau debutanţi, candidaţii la un post nu mai cer acum nici măcar salariile la care aveau pretenţii în aceeaşi perioadă a anului trecut. Totuşi, specialiştii în HR îi încurajează pe candidaţi să-şi ceară salariile pe care cred că le merită, decizia finală urmând a fi luată de angajator.
"Candidaţii nu trebuie să se simtă descurajaţi de situaţia economică şi să reducă pretenţiile salariale, plecând de la o limită mai mică la negociere. Tratativele sunt menite să stabilească valoarea salariului. Şi dacă din start candidatul reduce limita sa, cu siguranţă că la finalul negocierii va fi dezavantajat. Chiar dacă angajatorul nu îşi permite să accepte limita impusă de candidat, atât timp cât aceasta este pertinentă, există posibilitatea ca primul să-i propună variante intermediare până va dobândi capacitatea totală de plată", mai explică Roxana Timofte, BestJobs.
Conform unui sondaj realizat de site-ul de recrutare Myjob, în luna aprilie 2009, 20,85% dintre cei care îşi caută în această perioadă un loc de muncă susţin că salariile oferite pe piaţă acum sunt mai mici decât anul trecut, pentru acelaşi nivel de carieră. 15,09% dintre respondenţi au declarat că au acceptat recent un job sub nivelul lor de pregătire şi doar un procent de 12,05% dintre candidaţi nu se simt afectaţi de criza economică.
"Concurenţa pentru un loc de muncă a crescut cu mai mult de 50%, dar şi aici există diferenţe şi nuanţări în funcţie de domeniul despre care discutăm.
Acelaşi sondaj Myjob relevă că 41,37% dintre candidaţi susţin că sunt mai puţine joburi vacante pentru nivelul lor de carieră anul acesta, în comparaţie cu 2008. Domeniile cele mai căutate sunt marketing, vânzări, IT şi software", explică Adriana Căpraru, Brand Manager Myjob.
Aceasta mai spune că, în contextul actual, candidaţii trebuie să ţină seama de mai multe variabile: îi va avantaja în negociere nivelul de expertiză pe care îl deţin, mai ales dacă pentru jobul respectiv oferta de pe piaţă este deficitară, însă concurenţa a crescut pentru joburi care nu necesită studii sau aptitudini specifice, fără experienţă sau de entry level.
"În privinţa pretenţiilor salariale, pot spune că tendinţa este de scădere pentru acest tip de joburi. Numărul candidaţilor care declară în CV un salariu dorit între 250 şi 450 de euro a crescut cu aproape 50% faţă de 2008, când media la acest nivel se situa între 450 şi 700 de euro", explică şi Adriana Căpraru.
Concurenţa taie leafa
Având de unde să aleagă, angajatorii îşi permit acum să pună condiţii şi să-şi ia cei mai buni oameni de pe piaţă. "În contextul actual, angajatorii caută, chiar şi pentru poziţiile de intrare, oameni cu ceva experienţă, care au randament ridicat şi pot aduce valoare agenţiei din prima zi de muncă. Nimeni nu îşi permite să recruteze juniori, care trebuie învăţaţi mai întâi luni în şir pentru a putea produce rezultate pentru companie. Absolvenţii care au avut o activitate bogată în voluntariate, competiţii de profil, stagii de practică pe perioada facultăţii vor avea un mare avantaj faţă de colegii lor", spune Gabriela Lungu, The Practice.
Citește pe Antena3.ro