Numarul restantierilor la banci ar fi fost dublu, daca guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei "ar fi dat drumul monedei nationale", a declarat analistul economic Ilie Serbanescu, la o dezbatere organizata de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).
Guvernatorul Bancii Centrale a Romaniei a tinut leul tare, ceea ce i-a ajutat pe unii datornici la banci. Economia romaneasca s-a dus in jos si leul a ramas breaz. Daca domnul Isarescu ii dadea drumul nu ar fi fost 700.000 de oameni care nu pot plati creditul, ci 1,4 milioane. Faptul ca nu sunt 1,4 milioane, ci doar 700.000, este pentru ca domnul Isarescu a reusit sa convinga Guvernul sa plateasca ceilalti", a spus Serbanescu.
Acesta a mai adaugat ca de trei ani bugetarii si pensionarii platesc pentru cei care au facut credite. "Cine a platit creditele? Salariatii, prin taierea salariilor, pensionarii prin inghetarea pensiilor si contribuabilii, prin cresterea TVA. De ce? Ce vina am eu in calitate de contribuabil sa platesc pentru cei care s-au imprumutat la banci? De ce sa platesc eu pentru ei si pentru banci? Oare nu vedem acest lucru? Cei care au luat credite au impartit cu mine beneficiile? Cineva trebuie sa plateasca. La noi au platit pensionarii, salariatii si contribuabilii in locul debitorilor la banci", a spus Serbanescu.
Bugetari cu probleme
Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului a primit, de la inceputul anului, foarte multe solicitari din partea persoanelor fizice din sectorul bugetar, care au contractat credite la banci inainte de anul 2010, a declarat Oana Florea, director executiv al FACIAS.
"In prima parte a acestui an am primit extrem de multe solicitari din partea persoanelor fizice care, in calitate de bugetari, majoritatea, au contractat credite la banci undeva inainte de anul 2010, inainte de asa-zisele masuri anticriza ale Guvernului. Au luat niste bani si trebuie sa ii dea inapoi. Este un fenomen care a luat amploare. Se pare ca este vorba de sute de mii de persoane. Cifrele vehiculate sunt de undeva de prin 2009. Atunci erau aproximativ 100.000 de disponibilizari, iar anul trecut numai din sistemul bancar au fost 103.000 de persoane disponibilizate", a spus Florea.
"Este de cerut revenirea la conditiile la care erau intai salariatii, pentru ca ei au fost afectati, nu in calitate de debitori ai bancilor, ci in calitate de salariati. Ei nu mai pot plati acum pentru ca li s-a redus salariul. Pentru asta ei nu platesc in calitate de debitori ai bancii. Statul a incercat sa faca ceva cu Ordonanta 50, apoi a venit presiunea externa, FMI, si s-a revocat", a explicat Serbanescu. Acesta a mai precizat ca Totodata el in ultimele doua luni bancile au marit comisioanele in loc sa le scada.
"A fost marit inclusiv cel pentru administrarea contului curent. Noi suntem o colonie si bancile, care sunt toate straine, se comporta cu noi ca si cu o colonie", a reafirmat analistul economic.