Monştrii energetici creaţi de stat prin reorganizarea sistemului energetic vor să-şi împartă participaţia de 51% a statului la reactoarele 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă după ce banii din Fondul de Dezvoltare, din care trebuia să se finanţeze investiţia de 2 miliarde de euro ce revenea statului prin Nuclearelectrica, au dispărut.
"Ne interesează (să preluăm - n.r.), atât cât va fi necesar pentru a ne asigura un flux de energie nucleară" a declarat, miercuri, Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, la o conferinţă pe teme energetice.
Nuclearelectrica are 51% din EnergoNuclear, compania care realizează cele două reactoare cu puteri de 720 MW fiecare. CEZ, GDF Suez, Enel şi RWE au fiecare câte 9,15% din titluri, iar ArcelorMittal România şi Iberdrola deţin câte 6,2% din capital.
Dan Gheorghiu, preşedintele Institutului pentru Studii şi Proiectări Energetice (ISPE)- consultantul ministerului Economiei în reorganizarea sectorului energetic, a precizat că acţiunile ar putea fi repartizate 25% primei companii energetice şi 26% celei de-a doua.
SCHIMBARE DE PLAN
Problema participaţiei statului s-a pus în ultima vreme deoarece iniţial doar reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă urmau să fie incluse în prima companie energetică, în timp ce ultimele variante includ toată Nuclearelectrica, ceea ce ar crea un dezechilibru între cele două companii. De asemenea, finanţarea participaţiei statului, de 2 miliarde de euro, urma să fie făcută din cele 11 miliarde de lei din Fondul Naţional de Dezvoltare, în care erau depozitaţi banii obţinuţi din privatizări. Însă banii au fost cheltuiţi iar Ministerul de Finanţe, care gestionează Fondul de Dezvoltare trebuie să se decidă dacă va pompa bani în cele două reactoare.
Pompiliu Budulan, directorul general al Nuclearelelctrica a precizat că statul poate să împartă participaţia de 51% pe care o deţine din reactoarele 3 şi 4 cum doreşte.
COORDONATORII GIGANŢILOR
Tudor Şerban, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, a precizat azi că Constantin Bălăşoiu va fi coordonatorul primei companii energetice în vreme ce Mihai David are acelaşi rol în cadrul celei de-a doua companii. Jurnalul Naţional a precizat încă de săptămâna trecută că cei doi vor fi directorii celor două companii. Şerban a precizat azi că că nu s-au stabilit conducerile celor două societăţi, ci doar coordonatorii.
Din prima companie energetică naţională vor face parte complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, Nuclearelectrica prin reactoarele nucleare 1 şi 2 de la Cernavodă, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, jumătate din distribuitorul şi furnizorul de energie Electrica şi sucursalele hidro Sibiu, Vâlcea şi Slatina.
A doua companie energetică naţională va cuprinde ELCEN Bucureşti, termocentralele Deva şi Paroşeni, Compania Naţională a Huilei, cealaltă jumătate a Electrica, restul de hidroelectrica şi termocentrala de la Iernut, pe care Romgaz o va prelua de la Termoelectrica, în contul unor datorii.