x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

04 Feb 2009   •   00:00

4 februarie 2009

DISPONIBILIZĂRI
Combinatul siderurgic TMK Reşiţa va da afară 200 de angajaţi, numărul de salariaţi urmând să scadă de la 1.166 la 966 de oameni, a anunţat compania într-un comunicat pe Bursă. Compania a anunţat că disponibilizările fac parte din programul de strategie şi viabilitate a companiei, pentru a creşte eficienţa economică şi capacitatea de concurenţă în condiţii de piaţă agravate. Grupul rus TMK, ce deţine compania, vrea să delisteze combinatul de pe piaţa Rasdaq a Bursei şi a oferit acţionarilor minoritari 1,9 milioane de lei pentru pachetul de 0,51% din capital, pe care nu-l deţine. TMK mai deţine în ţara noastră şi Artrom Slatina. (D. I.)

SĂ SCOATĂ BANU’
Băncile străine care sunt acţionari majoritari ai sucursalelor din România au obligaţia să continue să asigure necesarul de resurse pentru finanţarea activităţilor economice, a declarat preşedintele Traian Băsescu. El a adăugat că România va ridica acest subiect “solid argumentat” cu ocazia Cosiliului European din luna martie. Preşedintele a apreciat că statul român nu are obligaţia de a se împrumuta pentru a substitui obligaţiile băncilor-mamă care au acţionariat majoritar la bănci româneşti. “Nu pot fi fericiţi la privatizare şi să nu îşi facă obligaţii faţă de economia românească, mai târziu”, a mai spus Băsescu.

EXPROPRIERI
Ministerul Transporturilor plăteşte 1,46 milioane lei (340.000 euro) pentru exproprierea a 51 de terenuri aflate în calea modernizării liniei de cale ferată Bucureşti-Constanţa, pe tronsonul Băneasa-Feteşti. Terenurile au o suprafaţa totală de 110.000 metri pătraţi şi aparţin consiliilor locale ale comunelor Pantelimon, judeţul Ilfov, Fundulea şi Dragoş Vodă din judeţul Călăraşi şi unor persoane fizice din Săruleşti, judeţul Călăraşi. Finanţările sunt asigurate din bugetul MT, iar suma prevăzută pentru despăgubiri va fi virată de instituţie într-un cont bancar al CFR SA, în termen de 30 de zile de la intrarea n vigoare a hotărârii de guvern.

DATORII
Restanţele românilor la credite au crescut în decembrie 2008, faţă de perioada similară din 2007, de 2,6 ori, ajungând la 2,865 miliarde lei (719 milioane euro). De asemenea, ponderea datoriilor neplătite în volumul total al împrumuturilor acordate s-a dublat în aceeaşi perioadă, ajungând la 1,44% la finalul lui 2008, faţă de 31 decembrie 2007, când se situa la 0,73%. Pe locul unu în topul restanţierilor se găsesc firmele şi locuitorii din Capitală, cu datorii în valoare de 823,09 milioane lei (206,5 milioane euro). Tot în Capitală s-au contractat cele mai multe credite, în valoare de 70,17 miliarde lei (17,6 miliarde euro), din care circa 70% în monedă străină.

×
Subiecte în articol: economic