7 februarie 2009
RESTANŢE LA RESTANŢE
Aproape jumătate din sumele achitate pentru facturile de anul trecut nu au ajuns la destinatari, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea. El a anunţat că Finanţele au deblocat, în urmă cu două zile, 1,2 miliarde de lei pentru plata datoriilor administraţiei către agenţii economici, însă ordonatorii principali de credite nu au reuşit până acum să achite facturile. "Constat că sunt ordonatori principali de credite care nu au deblocat banii. Principalele motive sunt excesul de birocraţie sau probleme de organizare. Voi monitoriza la sânge cât timp se scurge până ajung banii la furnizorii de servicii", a afirmat Pogea.
INVESTIŢII STRĂINE
Valoarea investiţiilor străine ca aport la capitalul social al firmelor înregistrate în România a totalizat anul trecut 3,9 miliarde de euro, comparativ cu 2,4 miliarde de euro în 2007. Investitorii străini au continuat să aloce fonduri la capitalul filialelor locale şi în decembrie 2008, în ciuda condiţiilor economice nefavorabile, dar în valoare ceva mai redusă decât în aceeaşi lună din 2007, potrivit datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Totuşi, numărul firmelor nou-înfiinţate cu participare străină s-a redus faţă de 2007, de la 15.782 la 12.264. La sfârşitul anului 2008 erau peste 159.900 de firme cu capital străin.
SPRIJIN DIN AUSTRIA
Austria va promova săptămâna viitoare un plan de sprijin de stabilizare a sistemelor financiare din Europa Centrală şi de Est. Ministrul austriac de Finanţe, Josef Pröll, se va întâlni miercurea viitoare cu omologii săi din Croaţia şi Ucraina şi joi cu cei din România şi Bulgaria, pentru a prezenta un plan european de stabilizare, elaborat de autorităţile de la Viena. Potrivit planului, statele beneficiare trebuie să-şi consolideze dispozitivele de protecţie din sectorul bancar, în schimbul unui sprijin crescut din partea instituţiilor financiare europene şi a FMI. Băncile austriece desfăşoară operaţiuni de 230 miliarde de euro în zonă.
SOLVABILITATEA BANCARĂ
Solvabilitatea sistemului bancar a crescut în luna decembrie cu 0,5 puncte procentuale faţă de septembrie 2008, la 12,5%, cu mult peste pragul minim de 8%, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa. Oficialul BNR a precizat că nici o bancă din sistemul bancar nu are un indice al solvabilităţii sub 8%. "Nu este o problemă de solvabilitate. Mai mult, în puţinele cazuri în care am solicitat să aducă bani de la banca-mamă, e adevărat sume mici, au răspuns foarte prompt", a spus Popa. De la 1 ianuarie 2008, băncile calculează solvabilitatea după acordul Basel II. Normele Basel II au introdus noi criterii de identificare a riscului.
Citește pe Antena3.ro