6 martie 2009
4,5 lei pentru un euro cursul valutar la care va ajunge moneda naţională până la sfârşitul lunii mai. Va reveni la 4,3 lei/euro abia în februarie 2010, potrivit unui sondaj Reuters în rândurile a 45 de analişti.
RECESIUNE ÎN UE
România se plasează pe poziţia a patra în UE după creşterea PIB cu 2,9% în trimestrul patru al anului 2008. Bulgaria conduce clasamentul cu o majorare de 3,6%, urmată de Polonia (3,1%), Cipru (3%) şi România, conform datelor publicate de Biroul de Statistică al UE, Eurostat. La polul opus se situează Letonia, cu o contracţie de 10,5% a economiei în ultimul trimestru, şi Estonia, cu un declin de 9,4% al PIB în ultimele trei luni ale anului trecut. Din cele 27 de state membre, numai opt au înregistrat creştere economică în ultimul trimestru din 2008, în timp ce 15 au raportat scăderi ale PIB, iar patru ţări nu au furnizat date.
ASIGURAREA LOCUINŢELOR
Aplicarea legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor ar putea fi amânată. Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) vor să propună amânarea aplicării legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, programată iniţial pentru 1 iulie, a anunţat joi CSA. La începutul lunii noiembrie 2008, preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. Conform actului normativ, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă, între 10 şi 20 de euro.
TELECOM
Comisia Europeană a solicitat ieri ANC să alinieze tarifele de interconectare ale operatorilor Vodafone, Orange, Cosmote şi Zapp la nivelul de 5,03 eurocenţi/min. începând cu data de 1 aprilie 2009. Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii anunţase iniţial că reducerea tarifelor pentru Cosmote şi Zapp se va face treptat, până în 2010. Potrivit Orange şi Vodafone, ANC va trebui să pună în aplicare recomandarea CE pentru ca “nici un operator să nu fie favorizat”. Potrivit preşedintelui ANC, Liviu Nistoran, Comisia poate emite doar opinii şi recomandări, decizia aparţinând autorităţilor naţionale (Cristian Ionescu)
Citește pe Antena3.ro