x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

04 Mai 2009   •   00:00
FALIMENTUL SILVERTON
Autorităţile de reglementare din SUA au declarat falimentul băncii Silverton, din Atlanta. Este cel mai important caz de fa­liment în sistemul bancar american de la începutul anului. Silverton avea aproximativ 1.400 de bănci cl­iente în 44 de state şi oferea servicii precum operaţiuni cu carduri de credit sau vânzări de împrumuturi, inclusiv ipotecare. Instituţia fe­derală pentru asigura­rea depozitelor a anunţat că a creat o "bancă-punte" pentru preluarea Silverton, spunând că această soluţie va permite clienţilor bancari să îşi continue afa­cerile cu daune minime. Falimentul Silverton este al 30-lea caz din SUA din 2009.

TOPUL DATORNICILOR

Datoriile bugetare ale marilor companii au scăzut în primele trei luni cu 17%. Restanţele bugetare ale companiilor mari au scăzut de la 6,13 miliarde lei în decembrie 2008 la 5,088 miliarde lei în marie, în contextul în care al doilea mare datornic, Remin, a intrat în insolvenţă, iar jumătate dintre primii zece debitori sunt companii din cadrul CFR. Compania Naţională a Huilei a rămas cel mai mare datornic, cu obligaţii la bugetul general consolidat de 3,27 miliarde de lei, mai mult de jumătate din totalul restanţelor. Pe locul doi se află Societatea Naţională a Cărbunelui, cu datorii de 367 milioane de lei. (Daniela Ivan)

ŞOMAJ
Circa 62% dintre salariaţii care lucrează în firmele multinaţionale din România se tem că vor fi daţi afară în perioada ur­mătoare. Peste 62% dintre salariaţi se tem că vor fi daţi afară în perioada urmă­toare, iar peste jumătate (53%) declară că nu au nici o soluţie pregătită în cazul în care acest lucru se produce, conform unui studiu al PES activists Ro­mânia, fi­lială a PES activists, o reţea europeană ce reu­neş­te membrii partidelor so­cialiste, so­ci­al-democrate şi laburiste. Sa­lariaţii se aş­teap­tă ca pute­rea lor de cum­părare să sca­dă în acest an (58%) în lipsa măririlor salariale, dar sunt dispuşi să ce­de­ze din sa­lariu dacă astfel ar evi­ta concedie­rea.

TURISM
Numărul turiştilor români care au mers în Bulgaria de Paşte şi 1 Mai a depăşit aşteptările bulgarilor, care se temeau de o scădere din cauza crizei. Numai sâm­bă­ta trecută, peste 2.000 de persoane, din­tre care mulţi români, au vizitat Cas­telul reginei Maria de la Balcic, relatează agenţia Focus. Directorul Institutului pen­tru turism, Ru­men Draganov, a de­clarat că, în pofida cri­zei economice, nu­mărul ro­mâ­nilor care au petrecut Paştele şi 1 Mai în Bulga­ria a fost cu foarte puţin mai mic decât cel de anul trecut. Ho­te­lurile care oferă tratamente balneare au fost rezervate în proporţie de 100% încă din urmă cu o lu­nă, a adăugat acesta.

×
Subiecte în articol: economic