x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

23 Mai 2009   •   00:00

23 mai 2009



PROGNOZE POZITIVE
Aşteptările experţilor financiari privind perspectivele economiei României în următoarele şase luni au redevenit pozitive în mai, comparativ cu aprilie când erau negative. Dacă în aprilie perspectivele negative asupra economiei româneşti erau de -14,4 puncte, în mai punctajul s-a îmbunătăţit mult şi a ajuns la 11,7 puncte, potrivit unui studiu realizat de institutul german ZEW şi Erste Group Bank. Situaţia Europei Centrale s-a înrăutăţit cu 6,4 puncte în mai, până la 60,4 puncte. Indicele Europei Centrale şi de Est, care a urcat cu 9,9 puncte, la şase puncte, a redevenit pozitiv pentru prima dată începând cu septembrie 2007.

BĂNCILE PREFERĂ REPO
Băncile au împrumutat în aprilie doar 139 milioane de lei de la BNR prin Lombard, preferând repo. Volumul creditelor acordate băncilor de BNR prin facilitatea permanentă s-a redus puternic în luna aprilie, la 139 de milioane de lei faţă de 16 miliarde de lei acordate în luna martie, deoarece instituţiile s-au orientat către operaţiuni repo, care au un cost mai redus. Pentru creditele Lombard, BNR a aplicat o rată a dobânzii de 14% pe an în aprilie. Concomitent, BNR a realizat operaţiuni tip repo (infuzie temporară de lichiditate în contul preluării de titluri de stat) în medie pe zi de 811 de milioane lei, dublu faţă de februarie.

LAZEA SPERĂ
Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat că speră, "din prostie", că nu vor exista, în 2009, an electoral, excese fiscale şi salariale. "Sperăm ca anul ăsta, chiar dacă este din nou an electoral, să nu mai avem excese fiscale şi salariale. De ce sperăm? Nu ştiu... din prostie. Pentru că văd că sindicatele iarăşi vorbesc de creşterea salariului minim de la 600 la 800 deci cu 33%", a spus Lazea. El a amintit că guvernatorul Isărescu a spus că, atât timp cât se vorbeşte despre creşteri de 30%, va fi o criză permanentă, deoarece diferenţa dintre aceste majorări şi productivitatea muncii ajunge fie în inflaţie, fie în deprecierea cursului. (D. Ivan)

×
Subiecte în articol: economic