4 septembrie 2009
RAIUL BOGAŢILOR
Tot mai mulţi oameni bogaţi cochetează cu ideea stabilirii în Elveţia, speriaţi de creşterea taxelor din ţările de domiciliu şi de erodarea principiilor secretului bancar pentru nerezidenţii. "Nu putem discuta de mii de oameni pentru că este vorba despre persoane care au ajuns la un anume nivel, dar este o tendinţă semnificativă", a declarat directorul general al diviziei elveţiene a HSBC, Alexandre Zeller, citat de Bloomberg. Unii dintre cei mai bogaţi oameni din lume, printre care multiplul campion mondial de Formula 1, Michael Schumacher, fondatorul Ikea, Ingvar Kamprad, şi artista Tina Turner s-au stabilit în Elveţia. (F.Z.)
FINANŢARE PENTRU BĂNCI
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat ieri că în septembrie va pune la dispoziţia băncilor fonduri nelimitate prin intermediul unei operaţiuni monetare. Băncile vor putea împrumuta fonduri de la BCE pe termen de 12 luni, la o dobândă fixă de 1%, a declarat Jean-Claude Trichet, preşedintele instituţiei. "Această decizie ar trebui să susţină extinderea creditului către economia zonei euro", a spus oficialul. Un program similar s-a desfăşurat şi în luna iunie, prin intermediul acestuia BCE introducând în piaţă lichidităţi record de 442 de miliarde de euro. Tot ieri, BCE a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la 1%. (F.Zăinescu)
SEMNE BUNE
Situaţia economică din Europa de Est se ameliorează, regiunea va ieşi din criză înaintea Europei de Vest, consideră analiştii UniCredit. "Nu putem spune că există un boom în toată puterea cuvântului, însă vedem semne de îmbunătăţire a situaţiei", a afirmat directorul general al grupului italian UniCredit, Alessandro Profumo. UniCredit, prezent şi în România, este cea mai mare instituţie de credit din regiune, după active, şi obţine 20% din veniturile totale de pe pieţele din Europa Centrală şi de Est. Totuşi, în Bulgaria vârful crizei va fi în noiembrie, a declarat ministrul bulgar al Finanţelor, Simeon Djankov, citat de Novinite. (D. Ivan)
Citește pe Antena3.ro