x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

22 Sep 2009   •   00:00

22 septembrie 2009



AGRICULTURĂ
Guvernul ar trebui să elaboreze un plan de încurajare, chiar prin programe fiscale, a comasării suprafeţelor agricole în exploataţii mari. Măsura ar trebui luată în special în domeniul cerealier şi va permite statului să poată deveni în timp un exportator net, potrivit economistului-şef al BCR, Lucian Anghel. "Întârzierea în continuare a procesului de restructurare a agriculturii va avea efecte nedorite asupra economiei româneşti, inclusiv prin presiunile asupra ratei inflaţiei. Guvernul ar trebui să elaboreze un plan de încurajare a comasării suprafeţelor agricole în mari exploataţii", se arată într-un raport al BCR.

CONSTRUCŢII
Circa 190 de proiecte hoteliere sunt în derulare în România, din care jumătate în faza de construcţie. Majoritatea reprezintă investiţii de 3-4 milioane de lei, potrivit datelor firmei de monitorizare a pieţei construcţiilor IBC Focus. Cealaltă jumătate a proiectelor este reprezentată de investiţii aflate în etapa proiectării (49%), iar 1% sunt în curs de amenajare. La nivel naţional au fost anunţate peste 830 de investiţii, pe segmentul de agrement, respectiv ştranduri, piscine, săli de sport etc. (62%), centre de relaxare şi spa, restaurante, cafenele, spaţii pentru expoziţii şi conferinţe (7,8%), muzee şi teatre (7%).

ESTIMĂRI
Criza actuală nu s-a sfârşit, chiar dacă există sentimentul că economia nu mai este într-o situaţie catastrofală, iar scenariul cel mai rău a fost evitat datorită intervenţiei autorităţilor. "Cred că cel mai rău scenariu a fost evitat datorită intervenţiei autorităţilor europene şi americane şi a adaptării politicilor companiilor la noile condiţii economice", a declarat preşedintele Société Générale, Frederic Oudea. Sentimentul că economia nu mai este într-o situaţie "catastrofală" este alimentat de impactul schemelor guvernamentale, de inflaţia şi dobânzile reduse care ajută consumul în unele ţări şi de reacţia foarte rapidă a companiilor.

×
Subiecte în articol: economic