x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxa "Robin Hood" ar alunga băncile

Taxa "Robin Hood" ar alunga băncile

23 Mai 2009   •   00:00

Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat că aplicarea taxei "Robin Hood" nu este o decizie optimă, întrucât ar îndepărta şi mai mult băncile străine şi ar însemna o încălcare a libertăţii contului de capital.



"Cred că nu este o decizie optimă cea a taxei «Robin Hood», în primul rând pentru că ar însemna o încălcare a libertăţii contului de capital, la care România a prescris ca precondiţie de aderare la UE. O asemenea taxă nu ar face decât să pună gaz pe foc şi ar îndepărta şi mai tare băncile din ţară", a spus Lazea. El a adăugat că o soluţie ar fi ca BNR să primească de la Parlament puteri sporite în relaţia cu băncile comerciale. "În schimb, aşa cum v-am arătat, dacă Legislativul, Parlamentul, va răspunde la propunerea BNR de a îi da acesteia puteri sporite, în sensul de a cere băncilor recapitalizare şi dacă ele nu fac acest lucru să poată BNR să schimbe managementul şi, la limită, acţionariatul băncilor, atunci putem obţine, pe o altă cale, un efect similar", a afirmat economistul-şef al BNR. Lazea a spus că nivelul dobânzilor se calculează şi în funcţie de riscul de ţară al României, legat în mod direct de percepţia agenţiilor de rating.

"Din păcate, în dobândă intră foarte mult şi din costul pe care străinătatea îl percepe ca şi risc al României şi care este în mod direct legat de percepţia agenţiilor de rating. Corectă sau incorectă. Altă explicaţie este că băncile care s-au fript cu supă, acuma suflă şi-n iaurt. Deci de unde au fost excesiv de exuberante şi dădeau credit cu nemiluita, acuma s-au retras într-o poziţie mult prea prudentă", a spus Lazea.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că Guvernul va introduce măsuri dure, precum supraimpozitarea profiturilor obţinute de băncile străine, dacă instituţiile de credit nu îşi vor menţine liniile de finanţare în ţară şi vor încălca astfel înţelegerea convenită la Viena în luna martie.

×
Subiecte în articol: economic