x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tun de 100 de milioane de euro la Poştă

Tun de 100 de milioane de euro la Poştă

de Daniela Ivan    |    01 Iul 2012   •   20:11
Tun de 100 de milioane de euro la Poştă

Executivul va sesiza Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru grave nereguli descoperite de Corpul de Control al Guvernului, in activitatea Postei Romane, inclusiv a sucursalei acesteia, Fabrica de Timbre. Fosta conducere a capusat societatea de stat prin atribuirea frauduloasa de contracte unor firme apropiate de PDL, in perioada 2009-2011 si a incalcat normativele legale de cheltuieli. Aceste nereguli au fost asociate de inspectorii Corpul de Control al Guvernului cu posibile fapte penale asociate cu infractiunea de abuz in serviciu. Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat in luna mai ca Posta Romana a inregistrat in ultimii trei ani pierderi de aproape 500 milioane lei, peste 100 milioane de euro, pentru ca "a fost furata mult si sistematic" de protejatii cuplului Boc-Anastase.

Ce au descoperit inspectorii de la Guvern
Inspectorii Corpului de Control al premierului au calculat o pierdere totala de peste 485 milioane lei, la nivelul companiei Posta Romana, pentru intervalul 2009-2011, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax. Conducerea Postei (Consiliul de Administratie si conducerea operativa) a pus in executare bugetele de venituri si cheltuieli cu incalcarea hotararilor Adunarii Generale a Actionarilor, prin care aceste bugete au fost aprobate, si prin incalcarea hotararilor de guvern, care au aprobat respectivele bugete. "Modul in care a actionat conducerea Postei Romane a determinat inregistrarea de catre companie a unor pierderi in suma totala cumulata de 485.512.396 lei, suma care rezulta din cumularea pierderilor anuale inregistrate in perioada 2009-2011", potrivit raportului de control.
La capitolul concluzii, raportul contine ideea ca au fost constatate mai multe "fapte posibile de natura penala care s-ar asocia cu infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata".
"Din acest motiv, in cel mai scurt, raportul va fi inaintat Directiei Nationale Anticoruptie", au declarat sursele citate de Mediafax.

Contracte paguboase
Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat in luna mai ca Posta Romana a inregistrat in ultimii trei ani pierderi de aproape 500 milioane lei, pentru ca "a fost furata mult si sistematic" de protejatii cuplului Boc-Anastase. Acesta a dat mai multe exemple de contracte cadou, atribuite fraudulos de catre fosta conducere. "Fostul director general al Postei, Daniel Neagoe, a fost unul dintre protejatii Robertei Anastase. Aproximativ 80-90.000 euro au costat contractele-cadou atribuite fara licitatie de fostul director general al Postei societatii Mefisto Com SRL din orasul sau de bastina, Breaza, pentru a presta pentru operator servicii din domeniul constructiilor. Firma are sediul la adresa domiciliului mamei lui Neagoe", a declarat Nica. Ministrul a mai precizat ca ultima plata catre Mefisto Com SRL s-a facut in aprilie, la finalul mandatului fostului sef al Postei Romane. Nica s-a referit si la doua contracte derulate de Posta Romana cu firmele Terradox si Promotional Interservice. Un alt contract pagubos de la cap la coada a fost cel cu Smart Telecom Solution, societate cu un singur angajat. Contractul era unul de asociere pentru facilitarea platilor prin POS-uri in ghiseele informatizate ale Postei. Denuntarea contractului a costat Posta 5 milioane de euro.

Fabrica de Timbre,"tiparnita" PDL
Guvernul a finalizat controlul si la Fabrica de Timbre, sucursala a Postei si furnizor de tipar publicitar. Si aici a descoperit nereguli, cum ar fi aplicarea unor preturi si a unui profit care nu era unitar la produse identice pentru terti, ci diferit de la un beneficiar la altul. Si in acest caz va sesiza DNA. "In urma controlului efectuat s-a constatat ca preturile de vanzare si procentul de profit la produsele identice pentru terti nu sunt unitare, ci difera de la beneficiar la beneficiar. In unele comenzi nu se specifica datele complete ale beneficiarului, termenul de livrare, modalitatea de plata, iar unele dintre acestea nu au semnatura beneficiarului", au declarat surse pentru Mediafax. Inspectorii au constatat nereguli grave si in privinta achizitiei de hartie. Fabrica de timbre a incheiat 12 contracte cu doua firme, cate 6 contracte cu fiecare, pentru o cantitate de 910 tone hartie in valoare de 1.174.059 euro fara TVA. "Desi Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice a constatat ca achizitia nu a fost facuta cu respectarea normelor legale, chiar in ziua incheierii contractelor directorul Fabricii de Timbre a trimis comenzi pentru cele doua companii, iar acestea, in aceeasi zi, au emis facturi pentru intreaga cantitate contractata", arata inspectorii.

×