x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Școală pentru experți în vinuri

0
Autor: Diana Scarlat 27 Oct 2020 - 09:53
Școală pentru experți în vinuri
Vezi galeria foto


După 20 de ani de carieră în domeniul viniviticol, unul dintre cei mai buni degustători din România a pus și bazele unei școli pentru viitorii specialiști. România este una dintre țările cu maxim potențial pe piața internațională a vinurilor, iar expertiza în acest domeniu ajută mai ales producătorii să cucerească noi segmente, la nivel mondial. În mare măsură, premiile internaționale ale vinurilor românești au la bază cunoștințele specialiștilor care au reușit să le promoveze calitățile deosebite, la nivel internațional. Astfel, o școală care să ducă mai departe aceste cunoștințe este bine-venită.

În țara noastră a fost destul de restrâns acest segment al cunoscătorilor în domeniul vinurilor, în ultima perioadă mizându-se mai mult pe latura spectaculoasă, a somelierilor. Cu toate acestea, absolvenții cursurilor dedicate acestei specializări au fost nevoiți să-și caute un loc de muncă în străinătate, pentru a practica activitatea pentru care s-au format profesional, pentru că în România nu s-a impus trendul sperat de somelieri. Cele mai multe restaurante din țara noastră nu au fost dispuse să angajeze somelieri, iar activitatea a fost plătită mai mult de organizatorii de evenimente, însă nu suficient, încât să absoarbă toți specialiștii. Cu toate acestea, sunt mai multe categorii de experți în vinuri, existând deosebiri între oenologi, somelieri și degustătorii de vinuri, chiar dacă baza cunoștințelor este aceeași.

 

Limbajul comun al cunoscătorilor

 

Cunoscătorii din acest domeniu spun că despre vinuri se vorbește, la nivel internațional, într-un limbaj comun. WSET  -  The Wine and Spirit Education Trust, cu peste 108.000 de acreditări în peste 70 de țări - este cea mai importantă certificare internațională în domeniu, fiind recunoscută la nivel global ca standard în cunoaștere a vinului și spirtoaselor. Cunoscută la nivel internațional ca un foarte bun degustător, Diana Pavelescu a înființat, anul acesta, o școală dedicată iubitorilor de vinuri, cu certificare WSET. „În calitatea mea de secretar al Asociației Degustătorilor Autorizați din România, am avut acces la vinurile care s-au produs în țara noastră, le-am văzut și degustat probabil pe toate. Eu am finalizat Nivelul IV WSET, practic cel mai complex dintre ele, și cred că prin aceste cursuri am reușit nu doar să cunosc mai bine această lume, ci să o fac într-un mod sistematizat, să vorbesc același limbaj cu oricine lucrează în domeniu, la nivel internațional”, explică Diana Pavelescu. 

 

Educația de nivel internațional

 

Certificarea WSET înseamnă, pentru specialiști, sistematizarea informațiilor și a limbajului, într-un mod standardizat de a comunica, de a fi pe aceeași lungime de undă, pe același nivel cu ceilalți experți din domeniu. Nivelurile III și IV sunt adresate specialiștilor, dar I și II pot fi variante excelente de învățare pentru cei care efectiv vor să aprofundeze pasiunea lor pentru vin. „Pot spune că finalizarea calificărilor WSET nu mi-a hrănit doar setea de cunoaștere din pasiunea pentru vin, ci și nevoia profesională de realizare. Am obținut o licență pentru înființarea unei școli WSET în România, în București, în special, pentru că, deși mai sunt școli în alte regiuni ale țării, în Capitală se simțea lipsa prezenței unui astfel de centru de pregătire”, mai spune fondatoarea școlii de specialiști în vinuri. Aceste cursuri reprezintă o oportunitate pentru iubitorii de vin, pentru pasionații care vor să afle mai mult și să facă primii pași în această lume fascinantă. Este un stagiu de pregătire foarte bun și pentru producătorii de vinuri, mai ales pentru cei care vor să se dezvolte și să intre pe piețele externe. 

 

Ce presupune fiecare nivel

 

La Nivelul 1, cursanții află care sunt soiurile de vin, cum se produce un vin, cum să îl deosebească, cum să îl păstreze, să îl servească, să facă pairing-uri de bază. Cei mai mulți consumatori se ghidează în funcție de recomandările ospătarilor sau după cunoștințele de bază, atunci când aleg un vin. Dar acestea se limitează, de obicei, la alb, roșu sau rosé. „Nivelul 1 îți permite să recunoști un vin de calitate, să îl alegi corect și să faci un pairing care intensifică atât aromele preparatelor, cât și pe cele ale vinului. WSET 1 îți îmbunătățește, practic, calitatea vieții. Nivelul 2 se adresează celor care vor să cunoască mai mult și să aprofundeze informațiile, fiindcă Nivelul 1 este basic, iar Nivelul 2 este ceva mai mult, presupune mai multe ore de învățat, presupune atenție. WSET 2 se adresează atât pasionaților, cât și celor care lucrează în domeniu, cu precădere în industria ospitalității - vânzătorilor de vin, celor care intră mereu în contact cu vinul”, explică Diana Pavelescu, fondatoarea școlii WSET de la București. Pentru cei care lucrează în acest domeniu, cursurile de nivel WSET 2 reprezintă „un must”, pentru că îi ajută să dezvolte abilități de descriere a vinului într-un limbaj universal, standardizat, și degustare profesionistă, îi poate ajuta să performeze într-un wine bar sau magazin specializat de vinuri, să prezinte corect un produs și să facă recomandări adecvate, indiferent de zona geografică în care se află. 

 

Studii și examene serioase

 

Cei care vor să facă aceste cursuri trebuie să se gândească serios la timpul pe care îl vor aloca, pentru că examenul este foarte riguros, iar pentru a acumula cunoștințe este nevoie atât de participare la orele de predare, cât și de studiu invididual. „Degustarea presupune mult exercițiu și, cu cât deguști mai mult, cu atât știi mai mult și este de preferat să fii curios și să încerci cât mai multe vinuri, ceea ce îi și încurajez pe cursanți să facă”, explică fondatoarea. Școala începe în luna noiembrie, pentru prima serie de cursanți WSET.


WSET 2 reprezintă o certificare a expertizei celor care lucrează în industria vinului. În România au început să se rafineze gusturile, iar consumul de vin de calitate este în creștere. 

Diana Pavelescu, fondatoarea școlii WEST
 


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Planul de investiții al Transgaz are undă verde de la ANRE. Care este valoarea acestuia

Planul de investiții al Transgaz are undă verde de la ANRE. Care este valoarea acestuia
Planul de investiții al Transgaz pentru intervalul 2020-2029 a fost aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). Acesta prevede proiecte în valoare de 4,2 miliarde de euro, transmite...

Data limită până la care transportatorii români pot recupera taxa de drum din Germania

Data limită până la care transportatorii români pot recupera taxa de drum din Germania
O parte din taxele de drum în Germania, plătite în perioada 2017-2020, vor putea fi returnate până la 4 decembrie. Pentru aceasta, societățile de transport din România se pot înregistra pentru...

15 oferte pentru Autostrada Sibiu-Pitești

15 oferte pentru Autostrada Sibiu-Pitești
Au fost depuse 15 oferte pentru contractul privind proiectarea și execuția lucrărilor pe secțiunea 3, Cornetu – Tigveni, a autostrăzii Sibiu-Pitești. Valoarea estimată a contractului este de 5.324.779.469...

Precizările premierului Ludovic Orban despre gazoductul BRUA

Precizările premierului Ludovic Orban despre gazoductul BRUA
România și-a îndeplinit obligațiile pentru construcția gazoductului BRUA, dar mai sunt lucruri de făcut care depind de partanerii bulgari și ungari, a declarat premierul Ludovic Orban. Finalizarea...

Valabilitatea voucherelor de vacanță a fost prelungită

Valabilitatea voucherelor de vacanță a fost prelungită
Guvernul a adoptat prelungirea valabilității voucherelor de vacanță emise în 2019 și în 2020 până la sfârșitul anului viitor. „Un act normativ înaintat de Ministerul Economiei prevede prelungirea...

Florin Cîțu spune că nu va aloca bani pentru mărirea salariilor bugetarilor

Florin Cîțu spune că nu va aloca bani pentru mărirea salariilor bugetarilor
La ultima rectificare bugetară, executivul nu va aloca sume suplimentare pentru majorări salariale, iar unele societăți de state care acordă prime ori hotărăsc să crească veniturile lunare ale angajaților, o...

Guvernul a aprobat sporuri pentru personalul medical implicat în tratarea infecției cu COVID-19

Guvernul a aprobat sporuri pentru personalul medical implicat în tratarea infecției cu COVID-19
Guvernul a aprobat acordarea de sporuri pentru personalul medical implicat în tratarea infecției cu COVID-19, pe perioada stării de alertă.  „Hotărârea de Guvern prevede pentru perioada stării de...

Subvențiile partidelor politice vor fi tăiate în 2021

Subvențiile partidelor politice vor fi tăiate în 2021
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a propus în bugetul pentru 2021 tăierea subvențiilor pentru partidele politice. „Lucrez la bugetul pentru 2021 și exact ca în 2020 voi propune economii reale la...

Ajutoarele de încălzire au fost majorate

Ajutoarele de încălzire au fost majorate
Plafonul pentru acordarea ajutoarelor de încălzire a fost majorat la 800 de lei. Guvernul a aprobat modificarea Ordonanței de Urgență 70 din 2011 privind unele măsuri de protecție socială în perioada...

Packaging design și ilustrație

Packaging design și ilustrație
Pentru început, cel mai bine ar fi să înțelegem corect termenii cu care operăm. Începem cu packaging design care în românește înseamnă pur și simplu design de ambalaj.   Da, termenul de packaging,...

”INOVALIMENT 2020” la final

”INOVALIMENT 2020” la final
Galerie Foto Astăzi a avut loc ceremonia de închidere a primei ediții a Târgului Internațional de Invenții și Inovații ”INOVALIMENT”, care s-a desfășurat online, în perioada 23-27 noiembrie. În cadrul târgului de...

Mai mulți retaileri au fost amendați pentru comercializarea de măști neconforme

Mai mulți retaileri au fost amendați pentru comercializarea de măști neconforme
Mai multe supermarketuri și farmacii au fost amendate pentru comercializarera de măști de protecție neconforme. Printre acestea se află Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, dar și...

Vaccinul împotriva COVID-19 ia din strălucirea aurului

Vaccinul împotriva COVID-19 ia din strălucirea aurului
Analizele efectuate de experții Autorității de Supraveghere Financiară au relevat faptul că, în ultima perioadă, cotația aurului pe bursele internaționale a scăzut brusc, pe fondul informațiilor referitoare...

România, printre țările UE care alocă cei mai puțini bani pentru cercetare și dezvoltare

România, printre țările UE care alocă cei mai puțini bani pentru cercetare și dezvoltare
România, Malta, Cipru, Letonia, Irlanda, Slovacia, Bulgaria și Lituania alocă cel mai puțin pentru dezvoltare și cercetare, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Astfel,...

Investitorii străini, speriați de pandemie

Investitorii străini, speriați de pandemie
Investițiile străine în România au scăzut la mai puțin de jumătate în 2020, față de 2019, atât ca valoare alocată, cât și - mai grav - ca număr de societăți înființate aici. Pe lângă mai vechile...
Serviciul de email marketing furnizat de