x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Conferinţa pentru pace

Acum 100 de ani. Conferinţa pentru pace

21 Ian 2013   •   00:00
Acum 100 de ani. Conferinţa pentru pace
Delegaţii turci nu părăsesc Londra

Viena. 19 – “Neue Freie Presse” află din Constantinopol că consiliul de miniştri a decis să dea instrucţiuni delegaţilor din Londra de a nu pleca înainte de plecarea delegaţilor balcanici.

Plecarea dlui Venizelos din Londra

Londra. 19 – Azi, înainte de a pleca, d. Venizelos a fost întrebat de un reprezentant al agenţiei Reuter, căruia i-a spus: “Vă spun nu adio, ci la revedere. Sunt absolut convins că după câteva săptămâni vom fi iarăşi la Londra, spre a încheia pacea, dar mai înainte trebuie ca turcii să admită înfrângerea lor şi să fie iscălite preliminarele păcii pe câmpul de luptă”.

Atitudinea presei bulgare

Sofia. 19 – Presa bulgară laudă atitudinea energică a guvernului, spunând că aceasta era singura soluţie favorabilă pentru a ajunge la pace. Această a doua parte a războiului nu va dura mult, şi după primele victorii turcii vor fi nevoiţi să renunţe la Adrianopol.

Opinia publică din Grecia

Atena. 19 – Presa ateniană şi opinia publică rămân liniştite şi privesc cu seninătate probabilitatea reînceperii ostilităţilor, având încredere în armata de uscat şi în flotă.

Atitudinea presei franceze

Constantinopol. 19 – După ziare, o deputaţiune de notabili arabi a vizitat ieri pe ambasadorul Franţei. Membrii deputaţiunii au declarat că lumea musulmană regretă limbajul ostil al presei franceze faţă de Turcia şi au cerut sprijinul Franţei pentru Turcia, în dificultăţile actuale. D. Bompard ar fi răspuns că limbajul presei nu reflectează politica oficială a Franţei.

Diferendul româno-bulgar

Până ieri-seară încă nu sosise răspunsul Bulgariei conţinut în protocolul semnat la Londra de Nanew. Totuşi, din sursă particulară, dar demnă de toată încrederea, suntem informaţi că oferta Bulgariei este neacceptabilă. Bulgaria a oferit, faţă de cererile României, un minimum pe care guvernul român nu-l poate accepta cu nici un preţ. (...) Semnarea protocolului este o recunoaştere oficială în principiu a recunoaşterii drepturilor României la o rectificare de frontieră. (...)

Posibilitatea unui arbitraj


Telegramele din străinătate ne anunţau ieri că conflictul dintre România şi Bulgaria va fi supus unui arbitru. Suntem informaţi din sursă bună că în nici un caz nu va fi vorba de un arbitraj. Se crede însă în unele cercuri că în cazul când prin bună înţelegere diferendul româno-bulgar nu va fi tranşat, atunci, pentu a se evita alte complicaţiuni, se va recurge la medierea Puterilor.

Din “Universul”, 21 ianuarie 1913; texte selectate de Tudor Cireş

×