Ieri-dimineaţă s-au făcut, la rondul II de la Şosea, experienţele dlui D.G. Grigorescu, cu grătarul de salvare, menit să evite, pe viitor, accidentele de automobil. D. Grigorescu a studiat ingineria la Mons (Belgia). Pe lângă publicul numeros care a ţinut să asiste la aceste interesante experienţe, a mai fost de faţă comisiunea compusă din dnii George Valentin Bibescu, I. Arion, inginer Stăuceanu de la Primăria Capitalei şi prefectul Mitileneu. Mai asistau dnii Virgil Arion, A.D. Florescu şi alte persoane de distincţie. Grătarul de salvare e prevăzut cu o plasă elastică, susţinută prin cabluri de oţel şi, graţie unui dispozitiv anumit, de îndată ce vine în contact cu un corp, se deschide şi plasa prinde în ea persoana care s-a întâmplat în faţa automobilului. Aparatul de salvare are o înfăţişare estetică şi vine fixat în faţa automobilelor.
Cum au decurs experienţele
După ce s-au făcut experienţele cu un sac de nisip, însuşi inventatorul s-a aşezat în faţa automobilului care mergea cu o viteză apreciabilă. Grătarul de salvare l-a prins în plasă, spre marea mulţumire a celor de faţă, care se temeau de eventualitatea unui accident care să coste viaţa îndrăzneţului inventator. Inventatorul a găsit că aparatul are mici defecte de construcţie, aşa că va aduce invenţiunii sale mici modificări. Vineri după-amiază, în faţa aceleiaşi comisiuni, se vor face noi experienţe la Şosea, spre a se vedea rezultatul definitiv al acestei invenţiuni. Prin anumite dispozitive, această invenţie se va aplica la tramvaiele electrice, autobuze şi chiar la trenuri, suprimând astfel numeroasele încercări de sinucidere pe căile ferate şi care pricinuiesc atâtea neajunsuri direcţiunii CFR. (L. Iliescu)
Meeting de motocultură
Duminică, 7 octombrie, se va ţine la Slobozia un meeting de motocultură, organizat de către Sindicatul agricol al judeţului Ialomiţa. Persoanele doritoare de a lua parte sunt rugate a-şi trimite adeziunile la sediul Sindicatului Bucureşti, Calea Victoriei 30, pentru a se putea lua din vreme cuvenitele măsuri.
O loterie
După cum am anunţat, dna Eug. Barozzi, institutoare, a oferit un tablou mare, pictat în ulei, spre a se pune la loterie, în folosul familiei nefericitului sublocotenent Călinescu, mort în împrejurări tragice la Hârşova. S-au emis în total 100 de bilete a 3 lei şi se vând la administraţia ziarului nostru. Tragerea va avea loc în ziua de 1 noiembrie.
Condamnarea unui falsificator de monedă
Iarna trecută, poliţia de siguranţă a Capitalei a arestat pe un anume Gh. Goagă, cunoscut pungaş. Făcându-se percheziţie la el, s-a constatat că Goagă se îndeletnicea şi cu fabricarea de monede, căci s-au găsit tipare şi piese de unul sau doi lei false. Fiind dat judecăţii pentru falsificare de monedă, Curtea de Apel din Bucureşti l-a condamnat la 5 ani închisoare. Această deciziune a fost confirmată ieri şi de Curtea de Casaţie.
Din "Universul", 4 octombrie 1912; texte selectate de Tudor Cireş