Cernăuţi. – Românii bucovineni urmăresc cu mare atenţiune mişcarea naţională din România, de când cu agravarea conflictului româno-bulgar. Ziarele din regat sunt citite la noi aproape de toţi românii, lucru ce se manifestă poate pentru prima dată, iar amănuntele acestor ziare, relative la mersul tratativelor dintre români şi bulgari, produc în cercurile româneşti locale un interes deosebit şi fiecare aşteaptă cu nerăbdare rezultatul acestor tratative.
Ce scriu ziarele bucovinene
Relativ la mişcarea naţională din regat, organul oficial al partidului naţional român din Bucovina se explică în modul următor: “Însufleţirea războinică a României creşte uimitor de repede şi puternic. Un singur gând, o singură ţintă stăpâneşte ţara întreagă: apărarea şi înălţarea patriei. Sate, oraşe, slujbaşi ai Statului şi ai oficiilor private, de la tinerii de şcoală primară până la oameni încărunţiţi, toţi îşi dau banul lor pentru război şi cumpărare de aeroplane. Toate gazetele din ţară sunt umplute de îndemnuri patriotice şi de liste de subscripţii, strângând fonduri în vederea unui război apropiat. Mulţi slujbaşi ai ţării au renunţat la salariul lor, hotărând ca el să fie trecut pentru fondul ministerului de război”.
Cine face marile donaţii?
Mai scrie ziarul bucovinean: “Boieri mari, ca G. Cantacuzino, subscriu sume de câte 100.000 de lei. Fabricile străine contribuiesc toate pe întrecute la sporirea mijloacelor de apărare a ţării. Astfel, societăţile petrolifere au dat tot produsul lor pe o zi, care se urcă la suma de 3 milioane lei”.
Dovada celor mai alese gesturi şi virtuţi
O însufleţire patriotică cum rar s-a văzut în altă ţară stăpâneşte întregul cuprins al ţării, dând astfel străinătăţii dovada celor mai frumoase gesturi şi virtuţi, crescând îndoit în prestigiul ei. Dar aceste virtuţi arată cât mai frumos şi limpede că un astfel de popor nu se poate stinge niciodată, ci el e sortit să ajungă între cei mai puternici stăpâni ai lumii.
Faţă de conflictul ţăreii cu Bulgaria, poporul a pierdut orice răbdare. O frământare foarte nervoasă îşi face loc prin toate păturile şi cuprinsurile ţării. În oraşele de ţări, în capitalele de judeţe, Iaşi şi Bucureşti, se ţin întruniri nenumărate, la care iau parte mii şi mii de cetăţeni, cerând guvernului hotărâre şi îndrăzneală. În fruntea acestor campanii războinice se află “Liga culturală”, cu înfocatul prezident Virgil Arion. Aceste mişcări s-au îndesit şi au pus aproape stăpânire pe sufletul întregului popor, care cere de la bulgari să aleagă în timpul cel mai scurst pritenia sau duşmănia ei, care înseamnă pace sau război.
Din “Universul”, 8 februarie 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache