x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Un funcţionar încurcat în socoteli

Acum 100 de ani. Un funcţionar încurcat în socoteli

12 Oct 2012   •   00:05
Acum 100 de ani. Un funcţionar încurcat în socoteli

Ziarele de seară au publicat amănunte senzaţionale asupra unei mari fraude ce s-ar fi comis în dauna direcţiunii căilor ferate. Anume se precizează că s-ar fi comis fraude în sumă de 180.000 lei, vânzându-se la particulari 350 de vagoane de lemne dub depozitul c.f.r.. În realitate, iată cum stau lucrurile: Direcţiunea căilor ferate obişnuieşte în fiecare an să cumpere, de pe la antrepenori, o cantitate de lemne, pe care o împarte, cu preţ mai mic decât se vinde în oraş şi plătibil în rate, micilor funcţionari de la căile ferate. Adminsitrarea depozitului se dă în sarcina unuia din funcţionari, care e obligat să dea fiecăruia o anumită cantitate şi să formeze nişte funcţionari, cărora li s-au împărţit lemnele. Anul acesta a fost însărcinat cu administrarea depozitului impiegatul Dobrescu, având drept ajutor pe un alt impiegat, Georgescu. În primirea lor s-a dat o cantitate de 150 de vagoane de lemne. Funcţionarii care au venit să se aprovizioneze au fost lăsaţi să-şi măsoare singuri cantităţile cu care erau înscrişi. Când depozitul era pe sfârşite, s-a constatat că lipsesc – ancheta n-a putut preciza încă – între 10-15 vagoane de lemne, din cele 150.

Cum se explică lipsa vagoanelor?
Această lipsă, după cercetările făcute, s-ar explica astfel: Unii din funcţionarii înscrişi cu diferite cantităţi de lemne, fiind lăsaţi să şi le măsoare ei înşişi, s-au gândit că... sunt oameni săraci, şi că mai bine să treacă de la direcţie decât de la ei. Aşa că, în loc să măsoare, de pildă, 7 metri cubi, au măsurat 10. Alţii, conform unui vechi obicei, care n-a putut fi stârpit, imediat ce au luat lemnele, le-au vândut pe un preţ mai mare particularilor. Unii din aceşti funcţionari, care au primit lemnele şi au semnat de primire, tăgăduiesc acum că ar fi primit.

Nepricepere sau neglijenţă?
Se pare deci din ancheta făcută până acum că funcţionarii care administrau depozitul nu s-au făcut vinovaţi decât de nepricepere sau neglijenţă. Deocamdată, impiegatul Dobrescu a fost suspendat până la terminarea anchetei. În tot cazul, lipsa nu se ridică la o sumă mai mare de 6.000 lei. Ancheta continuă, spre a se stabili responsabilităţile.

Explozia de la Casa Capşa

Pe când lucrătorul Matei Stănescu, din serviciul hotelului Capşa, gătea la o mapină cu gaz, aceasta a făcut explozie. Bucăţile de fier i-au rupt două degete de la mâna dreaptă. Un doctor particular i-a dat îngrijirile medicale necesare.

Premiile "Universul literar"
Direcţiunea ziarului "Universul literar", în dorinţa de a mulţumi cât mai mult pe abonaţii săi, a luat lăudabila măsură de a oferi însemnate premii tuturor acelora care se abonează la "Universul literar". Prima serie de premii se compune din 10 MAŞINI DE CUSUT, astfel că, cu minima sumă de 2,60 lei, costul abonamentului pe un an întreg, veţi citi cel mai bun ziar literar şi frumos ilustrat, având şi şansa de a câştiga una din cele 10 maşini de cusut. Grăbiţi-vă deci a vă abona!
Din "Universul", 12 octombrie 1912; texte selectate de Veronica Bectaş

×