x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Gheorghe Zamfir!

Astăzi e ziua ta... Gheorghe Zamfir!

06 Apr 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Gheorghe Zamfir!
Sursa foto: Romeo Răileanu/

Un muzician desăvârşit, un adevărat român, din păcate "străin" în ţara sa… "Regele naiului" împlineşte astăzi 68 de ani. La mulţi ani!



"Am făcut României milioane de plinuri!"
"Meditez asupra condiţiilor acestei lumi, a celei care este şi a celei care va veni... Sunt ocupat cu terminarea concertului pentru vioară, nai şi orchestră, pe care am să-l dedic celui mai mare violo­nist român care a existat şi există, Eu­gen Sîrbu. Trebuie neapărat să termin opera «Dracula» în două acte, pe un libret de George Astaloş la care lucrez de zece ani!

Nu regret că am părăsit România în '82... pentru că numai părăsind ţara am putut ajunge numărul 1 mondial. Dacă rămâ­neam aici pierdeam totul, chiar şi viaţa, sub regimul totalitar ceauşist care nega valorile, precum şi cei care mă distrug conştient la foc lent din 1990 până astăzi prin denigrare şi dezinformare. Înainte de exil eram un tânăr dirijor şi naist, celibatar, talentat şi frumos ca un actor de la Hollywood. După exil am ră­mas cu cali­tăţile de mai sus şi am ajuns cel mai cân­tat artist de pe planetă.

În Ca­nada şi SUA am fost numărul 1 timp de zece ani. Nu s-a spus nimic din toate acestea. S-a ţinut la secret. Cum puteam fi eu înaintea lui Ceau­şescu sau a preşedinţilor americani? De curând am fost clasat drept cel mai mare vânzător de discuri de pe planetă alături de Michael Jackson. Care dintre ro­mâni a ajuns la un asemenea record?

În 2006 am fost clasat pe locul I după un studiu făcut timp de 20 de ani de Academia Malmö - Suedia la categoria muzică clasică, înaintea lui Wagner, Beethoven, Mozart şi Bach. Nu s-a spus un cuvânt. Dacă eram evreu, acum aş fi avut Premiul Nobel şi o rentă de 100.000 euro pe lună. Deci, după exil, trăiesc cea mai teribilă, oribilă şi îngrozitoare perioadă a vieţii mele.

Adevăratul exil îl trăiesc acum aici, în ţară, fiind complet marginalizat, ignorat, uitat, terfelit în presă, huiduit. La 20 de ani iubeam muzica, natura şi ţara cu tot ce aveau ele. La 40 de ani iubeam lumea toată pe care am pus-o în doinele şi rugăciunile mele. Iu­beam credinţa mea, iar astăzi iubesc, pâ­nă la nesfârşire şi la dispariţia de sine, ace­leaşi valori incomensurabile: ţara, po­porul, lumea, credinţa şi natura cu tot ce există în ele: Sunetul Divin!

Aş fi iubit să fiu recunoscut în ţara mea. Să am un sa­lariu, un serviciu, să fiu util, nu să fiu tra­tat ca ulti­mul artist... Eu am fost ales pri­mul pe pla­netă. Mă întreb ce aş fi fost să mă fi năs­cut în America, Israel, Franţa, Anglia sau altă ţară din nordul lumii. Nu eram ţinut ca o piatră preţioa­să? Am fost declarat cel mai mare am­ba­sador al României. Şi cu ce m-am ales acum, la 68 de ani? Cu nimic. Discurile mele de aur şi platină zac undeva sub o masă prăfuită. Aşa mă aniver­sează ro­mânii. Maradona şi Pele, pentru 1.000 de goluri, au fost făcuţi eroi naţiona­li, fiind păziţi ca sfintele moaşte. Eu am făcut Ro­mâniei în 55 de ani milioane de plinuri, nu goluri."

×
Subiecte în articol: calendar