Aflat de o viata la pupitrul Orchestrei Nationale Radio, a dus muzica romaneasca in lume si a adus publicului romanesc muzica universala. Sub bagheta sa au rasunat decenii, spre bucuria melomanilor, capodoperele muzicii. Maestrul Iosif Conta implineste astazi 81 de ani.
"Am avut aceasta tendinta spre perfectiune"
Aflat de o viata la pupitrul Orchestrei Nationale Radio, a dus muzica romaneasca in lume si a adus publicului romanesc muzica universala. Sub bagheta sa au rasunat decenii, spre bucuria melomanilor, capodoperele muzicii. Maestrul Iosif Conta implineste astazi 81 de ani.
"Voi participa astazi la Festivalul Enescu, la concertul orchestrei din Dresda cu un dirijor japonez, Myung-Whun Chung, am participat si ieri-seara, iar luni am fost la concertul lui Zubin Mehta, unde am auzit doua lucrari pe care eu le-am facut de multe ori, «Vox Maris», una dintre ultimele lucrari ale lui George Enescu pe care eu am facut-o in prima auditie absoluta si in tara, si la Paris, si in alte centre internationale muzicale.
«Simfonia a IX-a» am dirijat-o de 80 de ori. Saptamana asta nu pot nici macar sa-mi tin ziua asa cum se obisnuia, cu foarte multi prieteni si invitati.
O sarbatoare mai deosebita a fost cea de anul trecut, cand am implinit 80 de ani, a fost un concert festiv, unde baiatul meu, Vlad Conta, care este dirijor permanent la Opera Nationala din Bucuresti, a cantat in concertul meu la pian, apoi a dirijat Beethoven, iar dupa concert a fost o mare receptie cu publicul. Cea mai mare satisfactie a vietii mele este faptul ca m-am nascut talentat, ca am avut conditiile pe care Divinitatea mi le-a dat, sanatate si rezistenta fizica. Am muncit ca un sclav ca sa devin un dirijor care decide ce sa faca o orchestra intreaga pentru a se face o muzica buna.
Am avut noroc toata viata. Intr-o jumatate de secol de activitate am reusit sa realizez cele mai multe imprimari de muzica romaneasca si universala, am dus muzica romaneasca in lume, am facut cunoscute foarte multe lucrari in prima auditie in centrele muzicale ale lumii si am adus din lume muzica universala pe care am prezentat-o publicului din Bucuresti si din tara.
Am inceput sa invat muzica de copil, in Ardeal, in satul meu. La inceput colinde la casele din vecini, pe acel ceardac al casei, apoi am continuat sa cant in corurile de la scoala, in corurile bisericesti.
Evolutia mea muzicala a fost una fireasca, am ajuns mai departe sa invat si alte instrumente si stiluri muzicale, de la cele vocale, instrumentale, muzica populara, usoara, de jazz pana la muzica simfonica si pana la muzica de avangarda. Cea mai mare dorinta pentru anul ce vine este cea a tuturor oamenilor, sa fim sanatosi si echilibrati.
Daca echilibrul la care Enescu s-a referit functioneaza, suntem capabili sa facem lucruri bune, deosebite si in care speram. Pentru ca perfectiunea care este lasata de Dumnezeu, in sensul religios, nu este admisa oamenilor, dar tendinta spre perfectiune este omeneasca si este lasata de Dumnezeu pentru ca oamenii sa tinda spre ea. Eu am avut aceasta tendinta spre perfectiune toata viata."
DESTIN
"Cea mai mare satisfactie a vietii mele este faptul ca m-am nascut talentat, ca am avut conditiile pe care Divinitatea mi le-a dat, sanatate si rezistenta fizica. Am muncit ca
un sclav ca sa devin
un dirijor care decide ce sa faca o orchestra intreaga pentru a se face o muzica buna" -
Iosif Conta, dirijor al formatiilor muzicale ale
Radiodifuziunii Romane