Jurnalismul nu e o şansă de a salva planeta sau... Sectorul 5! Apreciatul jurnalist Marian Voicu îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Îi urăm "La mulţi ani!".
"Jurnalismul nu poate fi destin... Nu e mesianic. E o meserie care îţi mănâncă nervii, ficaţii, vederea, şi dacă nu eşti atent te trezeşti consilier de imagine al unui om politic. Glumesc! Cel mai trist este că mulţi tineri vor să meargă spre jurnalism pentru a deveni vedete. Asta e o meserie, nu un poster. Nu e nici destin, nici şansa de a salva planeta sau Sectorul 5. Nu devii vedetă. Dacă eşti un jurnalist bun, rişti să devii inconfortabil, să te alegi cu un proces sau un ulcer. Atât. În presă «infracţiunile» nu se prescriu. Fiecare îşi duce crucea şi cazierul de-a lungul întregii vieţi profesionale. Nici o porcărie pe care o faci nu va fi uitată. E o breaslă cu o memorie demonică, şi e bine că e aşa. Pentru că aşa se naşte şi funcţionează simţul etic: nu poţi pretinde că eşti alb şi ai abilitaţi de detergent când ai scuipat noroi în trecut.
În televiziunea publică sunt oameni extraordinari, talentaţi şi harnici, este o televiziune care se regenerează şi care are o putere formidabilă. Dacă se va reuşi extragerea acestei instituţii de sub orice suspiciune a influenţei politicului, TVR va da cu adevărat măsura potenţialului său. De un an mă bucur să realizez şi Interviurile Europa FM. E foarte interesant să vezi cum se mişcă o instituţie privată, dinamică şi energică, şi cum se menţin pe locul întâi pe piaţa radio de atâţia ani.
Vara asta am trecut pe la Delfi. Am întrebat Oracolul care vor fi scorurile în această toamnă prezidenţială. Mi-a spus, dar m-a rugat să nu vă spun şi dumneavoastră. Pe înălţimile care domină Valea Pleistos mă gândeam că oamenii au avut norocul câteodată să trăiască în epoci formidabile. Nu ştiu care o fi fost secretul, poate calitatea Oracolului...
Partea cea mai bună la zodia asta e că viaţa devine din ce în ce mai interesantă odată cu înaintarea în vârstă. În ritmul ăsta, cred că la 80 de ani voi trăi nişte experienţe formidabile de care vă voi povesti, promit, în exclusivitate.
BĂTAIA DE ARIPI... NE SCHIMBĂ VIAŢA
Trecutul oricărui jurnalist este suma întâlnirilor cu personajele sale. Spre deosebire de un dramaturg sau cineast, aceste personaje sunt vii. În cazul meu, ele sunt Fan Fan Rechinul puşcăriilor, părintele Sebastian din Siberia, ghidul din deşertul Mauritaniei sau copiii din Uganda, Walesa sau Părintele Patriarh Teoctist. întâlnirile cruciale sunt cele care ţi se cuvin şi pe care le aştepţi. Cine ştie ce personaj sau ce bătaie de aripi ne-au schimbat viaţa? Din păcate, am pierdut multe iluzii. Nu că aş fi avut deziluzii. Cel mai greu e să vezi cât de puţin schimbă realitatea munca pe care o faci. În România s-au deconspirat zeci de Watergate-uri. Degeaba. Vorbim, vorbim, vorbim. Ce fac celelalte puteri în stat? Ce fac procurorii? Se pun la curent cu dezvăluirile din presă la cafeaua de dimineaţă, se amuză şi atât. Păcat. România ratează în fiecare zi şansa de a deveni o ţară normală. Pentru că fiecare îşi găseşte scuze pentru fiecare compromis pe care îl face. În dauna viitorului copiilor noştri. E greu să trăieşti într-o ţară pe care majoritatea o dispreţuieşte... Mă uit la fiică-mea cum creşte şi înmugureşte şi-mi dau seama că asist la un proces miraculos, la transformarea unei fetiţe în femeie. E drept că şi femeile redevin câteodată fetiţe, şi este la fel de interesant."
Citește pe Antena3.ro