x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 15 ianuarie 2009

Joi 15 ianuarie 2009

de Ramona Vintila    |    15 Ian 2009   •   00:00

Este ziua 15 a anului - Au mai rămas 350 de zile



Soarele

Răsare la 7:48

Apune la 17:02

Luna

Răsare la 22:37

Apune la 10:00

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

19 ianuarie

Lună nouă

27 ianuarie

Primul pătrar (Luna în creştere)

5 februarie

Lună plină

12 februarie

Proverbul zilei:


“Nu da cu piciorul, că vei duce dorul”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Cuv. Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşul


Sfântul Părinte Pavel Tebeul a trăit pe vremea lui Deciu şi a lui Valerian, prigonitorii creştinilor. Era de neam din Egipt, din Teba de jos, şi, înţelegând că cumnatul său vrea să-l vândă ca să-i poată opri partea cuvenită din averea părintească, a fugit în munţi. Aici şi-a schimbat teama de prigonitori în dor de călugărie. Intrând într-o peşteră din adâncul pustiului, şi-a petrecut toată viaţa în pace şi în înlăturarea tuturor dorinţelor şi a trecut către Domnul la adânci bătrâneţi. Pavel a fost cel dintâi care a cutezat să meargă până în adâncul pustiului, unde şi-a îndelungat nevoinţele până la 130 de ani, după ce părăsise de tânăr grijile lumeşti.

Credinţe populare, tradiţii, semen


Dacă în Univers nu există ceva neadăpostit de altceva, atunci şi sufletul, indiferent cum este acesta definit de teologi, filosofi, biologi etc., trebuie să aibă un lăcaş. Metoda de a-ţi forma o imagine generală despre o persoană prin iscodirea adăpostului pe care aceasta îl locuieşte este bine definită de proverbele şi zicătorile populare: Chipul omului este oglinda sufletului; După faţă şi sufletul; Inima omului i se citeşte pe faţă; După coajă cunoşti pomul şi după haină omul etc. Studiind pe dinafară trupul, îmbrăcămintea, casa de locuit etc., românul îşi face o primă impresie despre sufletul adăpostit de acestea.

O tehnică asemănătoare foloseşte şi medicul când pune un prim diagnostic asupra disfuncţionalităţilor interne ale pacientului după aspectul şi culoarea feţei, temperatura externă a corpului, exprimarea gândurilor prin vorbire, mers, gesturi etc. (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi


În România


1870 – Notă a ministrului de Externe, Nicolae Callimachi-Catargi, adresată Marilor Puteri, prin care se cere recunoaşterea oficială a denumirii de România, folosită deja în actele interne potrivit Constituţiei din 1866 şi uitilizată chiar în străinătate, în mai multe împrejurări solemne. De fapt, Puterile garante, cu excepţia Marii Britanii şi a Imperiului Otoman, începând din 1870 vor folosi curent termenul de “România” în relaţiile cu statul român;

1883 – Apare la Iaşi revista Recreaţii ştiinţifice (până în 1889), având o contribuţie importantă la dezvoltarea ştiinţelor matematice în România.

În lume


1582 – Rusia cedează Letonia şi Estonia Poloniei;

1759 – Se deschide The British Museum.

Născuţi la 15 ianuarie


1919 – Boris Cazacu, lingvist şi filolog (m. 1987);

1937 – Valeriu Cristea, critic şi istoric literar (m. 1999).

Click istoric


Astăzi se împlinesc 159 de ani de la naşterea marelui nostru poet Mihai Eminescu. Îşi petrece copilăria la Botoşani şi Ipoteşti, în casa părintească. 1866 este anul primelor manifestări literare ale lui Eminescu. Debutează în revista Familia, a lui Iosif Vulcan, cu poezia “De-aş avea”. Iosif Vulcan îi schimbă numele din Eminovici în Eminescu. În 1877 se mută la Bucureşti, unde până în 1883 este redactor, apoi redactor-şef la ziarul Timpul. Desfăşoară o activitate publicistică excepţională, care-i ruinează însă sănătatea. În această perioadă scrie marile lui poeme (seria “Scrisorile”, “Luceafărul” etc.). Se stinge din viaţă în 1889. Este înmormântat la Bucureşti, în cimitirul Bellu.

“ÎNCĂ O ZI INFECTĂ...”

15 ianuarie 1938

“Zi foarte proastă” (Loius Guilloux)

“Încă o zi infectă…” sau “365 de motive de a nu te ridica din pat”, Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar