x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 28 mai 2009

Joi 28 mai 2009

de Ramona Vintila    |    28 Mai 2009   •   00:00

Ziua Internaţională pentru Sănătatea Femeii



Este ziua 148 a anului

Au mai rămas 217 zile

Soarele

Răsare la 5:36
Apune la 20:50

Luna
Răsare la 10:52
Apune la 12:44

Primul pătrar (Luna în creştere)
31 mai

Lună plină
7 iunie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

16 iunie

Lună nouă

22 iunie

Proverbul zilei:


"Cam mâine vin şi ei la anii mei"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Cuviosul Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului; Sfântul Sfinţit Mucenic Eutihie


Cuviosul Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului, sărbătorit astăzi de creştinii ortodcşi, iubea din tinereţe pe Hristos. El s-a lepădat de lume şi de toate cele din lume şi, plăcând lui Dumnezeu, a fost ridicat la scaunul arhieresc al Calcedonului. În vremea eresului luptătorilor de icoane de pe vremea împărăţiei lui Leon Armeanul, Sfântul Ierarh Nichita s-a arătat mărturisitor al lui Hristos, mustrând şi lepădând dogmele cele necredincioase. El a pătimit pentru dreapta credinţă şi astfel a suferit izgoniri, defăimări şi chinuri.

După mulţi ani şi după multe osteneli de mărturisitor a trecut cu pace la Dumnezeu de la cele de aici.

Credinţe populare, tradiţii, semne


Clopotul din aramă este o personificare a cărei limbă metalică imită glasul divinităţii, mângâie şi cheamă credincioşii la închinăciune, alungă şi îndepărtează duhurile malefice ale naturii. Spre deosebire de toaca de lemn, simbol al civilizaţiei neolitice al lemnului, clopotul este simbol al divinităţilor solare indo-europene (Epoca Bronzului, Epoca Fierului) şi creştine. Precum toaca de lemn, clopotul a fost preluat de biserica creştină de la societăţile precreştine, Epoca Bronzului şi Epoca Fierului.

Cu ajutorul său, slujitorii cultului creştin anunţă ajunul sărbătorilor importante, slujbele religioase şi principalele momente liturgice. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric


Astăzi se împlinesc 39  de ani de la moartea episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu. În 1904 şi-a început studiile teologice. În 1906 este promovat doctor în Filosofie, iar în 1910 doctor în Teologie. În 1910 este hirotonit preot. A fost instalat episcop în scaunul de la Gherla în 1917.

La 1 decembrie 1918 a dat citire Declaraţiei de la Alba-Iulia. În 1948 a fost arestat şi dus la vila patriarhală de la Dragoslavele. Refuzând trecerea la ortodoxie, a fost transferat mai întâi la Mănăstirea Căldăruşani, iar în 1950 la Penitenciarul din Sighet. În 1956 se întoarce la Căldăruşani, unde a stat cu domiciliu obligatoriu până aproape de sfârşitul vieţii.

S-a întâmplat azi


În România

1948 - S-a adoptat o decizie a Consiliului de Miniştri prin care se retrage Regelui Mihai I şi membrilor familiei regale cetăţenia română. Această decizie a fost luată pe baza Legii privind dobândirea şi pierderea cetăţeniei române promulgată la 19 ianuarie 1939 şi a Decretului-lege din 9 decembrie 1940 privind retragerea naţionalităţii române acelora care în străinătate au purtări potrivnice îndatoririi de fidelitate faţă de ţară;

1977 - Inaugurarea Muzeului "Tropaeum Traiani" şi a monumentului triumfal de la Adamclisi.

În lume

1964 - A fost creată Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei;

1999 - "Cina cea de Taină" a lui Da Vinci poate fi din nou admirată după restaurare.

Născuţi la 28 mai

1779 - Thomas Moore, poet irlandez (m. 1852);

1908 - Ian Fleming, scriitor, creatorul celebrului personaj James Bond (m. 1964).

×
Subiecte în articol: calendar