x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 5 februarie 2009

Joi 5 februarie 2009

de Ramona Vintila    |    05 Feb 2009   •   00:00

Este ziua 36 a anului / Au mai rămas 329 de zile



Soarele
Răsare la 7:29
Apune la 17:30

Luna
Răsare la 12:26
Apune la 4:01

Lună plină
9 februarie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

16 februarie

Lună nouă

25 februarie

Primul pătrar (Luna în creştere)
4 martie

Proverbul zilei:


"Rana se vindecă, dar semnul rămâne"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Sfintele Muceniţe Agata şi Teodula

Astăzi, creştinii aduc cinstire Sfintei Muceniţe Agata. Originară dintr-o familie înstărită din Cetatea Panormos, Insula Sicilia, Agata stârnea admiraţia celor din jur prin frumuseţea ei, prin pioşenie şi sufletul ei curat. Mai-marii cetăţii au vrut s-o facă să renunţe la credinţa sa, însă ea nu s-a lepădat de cele sfinte, preferând să meargă pe drumul mucenicilor. După ce a îndurat mai multe chinuri, a fost întemniţată, loc unde a şi murit. Pe mormântul ei, un înger a adus o lespede pe care era scris: "Cuget cuvios, lucrând în libertate, cinste de la Dumnezeu şi patriei mântuire".

Credinţe populare, tradiţii, semne

 "Căpcăunii" sunt în mitologia românească monştrii antropofagi cu cap de câine, cu un ochi în frunte şi unul în ceafă, care au trăit prin peşteri şi păduri întunecate sau ar fi venit dinspre răsărit, pustiind pământul. Adesea erau asociaţi cu tătarii şi turcii care prădau în Evul Mediu ţinuturile de la Dunărea de Jos. în unele informaţii sunt înfăţişaţi ca oameni mici, negri şi cu nasul turtit (Moldova Centrală). Ei ar fi fost stârpiţi de uriaşi, de apele potopului sau ar fi plecat peste Dunăre, în ţara turcească. Ei mâncau oamenii după ce îi jupuiau de piele şi le sugeau sângele, iar pe copii, după ce îi frigeau în cuptor. Ca termen, căpcăunii sunt cunoscuţi de românii de pretutindeni, iar ca reprezentări mitice antropofage în ţinuturile pericarpatice (Moldova, Muntenia, Oltenia). (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi


În România

1867 – Se încheie pactul austro-ungar privind crearea statului dualist Austro-Ungaria (împăratul Franz Joseph I se încoronează la 27 mai 1867 rege al Ungariei), în cadrul căruia Transilvania rămâne încorporată Ungariei, anulându-i-se autonomia. Proclamarea dualismului austro-ungar are urmări negative pentru românii transilvăneni, prin politica de discriminare şi deznaţionalizare promovată de autorităţile guvernante ungare;

1876 – Apare prima revistă românească de medicină din Transilvania "Higiena şi şcoala" (până în 1882), editată de Pavel Vasici-Ungureanu;

1905 – Premiera piesei "Manasse" de M. Ronetti-Roman, la Teatrul Naţional din Bucureşti. În rolul titular Constantin Nottara.

În lume

1971 – Aselenizarea navei cosmice americane "Appolo-14".

Născuţi la 5 februarie
1926 – Matei Gheorghiu, actor (m. 2003);

1969 – Bobby Brown, interpret.

Click istoric


Astăzi se împlinesc 148 de ani de la înfiinţarea "Asociaţiei pentru cultura poporului român din Maramureş", pentru propăşirea cultural-naţională a românilor aflaţi sub stăpânirea monarhiei Habsburgice. Asociaţia a luat naştere la iniţiativa lui Iosif Man, în scopul dezvoltării culturii la românii maramureşeni. A fost condusă de un comitet format din: Iosif Man, preşedinte, Mihail Pavel, vicepreşedinte, Petru Mihaly, secretar, protopopii Vasile Mihalca şi Pop Simion, pretorii Ştefan Simion şi Ioan Jurca. Asociaţia a contribuit la înflorirea vieţii culturale a românilor din ţinuturile maramureşene, mai ales prin înfiinţarea, în 1862, Preparandiei române din Sighet.

×
Subiecte în articol: calendar