Este a 37-a zi a Postului Sfintelor Paşti, au mai rămas 11 zile
Este ziua 99 a anului
Au mai rămas 266 de zile
Soarele
Răsare la 6:42
Apune la 19:53
Luna
Răsare la 20:05
Apune la 6:08
Lună plină
9 aprilie
Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
17 aprilie
Lună nouă
25 aprilie
Primul pătrar (Luna în creştere)
1 mai
PROVERBUL ZILEI:
"Are sprâncene posomorâte"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
SĂRBĂTOARE CREŞTINĂ: SFÂNTUL MUCENIC EUPSIHIE DIN CEZAREEA; CUVIOSUL VADIM
Prăznuit astăzi de creştinii ortodocşi, Sfântul Mucenic Eupsihie din Cezareea a trăit pe vremea împăratului Iulian. Şi-a petrecut viaţa în credinţă, ajutându-i pe cei săraci. Împăratul Iulian a poruncit credincioşilor să se lepede de Hristos şi să se închine idolilor. Îndreptându-se spre praznicul idolilor, Sfântul Eupsihie a mers şi i-a sfărâmat. Înainte de a se lăsa prins de Iulian, el şi-a petrecut timpul în rugăciuni şi în post. În final, i s-a tăiat capul şi astfel şi-a dat duhul în mâinile Domnului.
CREDINŢE POPULARE, TRADIŢII, SEMEN
În Banat, legământul până la moarte între fete este numit Matcuţatul Fetelor. Ceremonia se desfăşoară în casă, în jurul unei mese, sau în grădină, în jurul unui pom fructifer, de obicei un măr înflorit. În cazul în care legământul se face în casă, acesta cuprinde secvenţele: înţelegerea între fetele care doresc să se prindă mătcuţe sau surate, prepararea unei turte din făină de grâu de o femeie iertată sau o fată curată; alegerea unei gazde care oficiază legământul; aşezarea fetelor în jurul mesei împodobite cu turta coaptă şi presărată cu sare; decuparea unei cruci din turtă şi înmuierea ei cu atâtea picături de vin câte fete se prind mătcuţe sau surate; tăierea şi împărţirea crucii înmuiate în vin cu un ban de argint, în atâtea bucăţi câte fete se prind surate; mestecarea şi înghiţirea turtei sacre, primită după tăierea ei cu moneda de argint. (Profesor Ion Ghinoiu)
CALENDAR DE POST
6 L Sf. Mc. Irineu, Ep. de Sirmium; Sf. Eutihie, Patr. Constantinopolului; Cuv. Platonida
7 M Sf. Mc. Gheorghe Mărt., Ep. Mitilenei; Sf. Mc. Caliopie, Achilina şi Rufin diac
8 M Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Hermas
9 J Sf. Mc. Eupsihie din Cezareea; Sf. Mc. Vadim arhim
10 V Sf. Mc. Terentie, Pompie, African şi Maxim; Sf. Mc. Dima
11 S Sf. Ier. Calinic de la Cernica; Sf. Sfinţit Mc. Antipa; Cuv. Trifina (Sâmbăta lui Lazăr - Pomenirea morţilor)
12 D Duminica Floriilor; Sf. Mc. Sava de la Buzău; Sf. Ier. Vasile Mărt.; Sf. Antuza (Denie) (Dezlegare la peşte)
S-a întâmplat azi
În România
1918 - Decret regal de unire a Basarabiei cu România, semnat de Ferdinand I, regele României, şi contrasemnat de Alexandru Marghiloman, preşedintele Consiliului de Miniştri, şi Dem Dobrescu, ministru de Justiţie;
1940 - A fost inaugurat Aeroportul Internaţional Bucureşti - Otopeni (din mai 2004 se numeşte Aeroportul Internaţional Henri Coandă);
1998 - La Chişinău se dezveleşte o statuie a lui Mihai Eminescu, în faţa Universităţii. Iniţiativa aparţine Uniunii "Vatra Românească" şi "Ligii pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni".
În lume
2003 - În războiul din Irak, trupele coaliţiei americano-britanice ocupă Bagdadul. Cea mai mare statuie a lui Saddam Hussein este dărâmată cu un transportor blindat american.
Născuţi la 9 aprilie
1821 - Charles Baudelaire, poet (m. 1867);
1933 - Jean Paul Belmondo, actor.
Citește pe Antena3.ro