x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 1 iunie 2009

Luni 1 iunie 2009

de Ramona Vintila    |    01 Iun 2009   •   00:00

Ziua Internaţională a Ocrotirii Copiilor Este ziua 152 a anului Au mai rămas 213 zile



SOARELE
Răsare la 5:34
Apune la 20:53
LUNA
Răsare la 14:34
Apune la 1:58
LUNĂ PLINĂ
7 iunie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
16 iunie
LUNĂ NOUĂ
22 iunie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
29 iunie


Proverbul zilei:

"Împrumutul nu trăieşte"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Sf. Mucenic Justin Martirul şi Filosoful; Sf. Mc. Hariton şi Firm
Sfântul Mucenic Justin Martirul şi Filosoful s-a născut în anul 324, într-un sat din Bulgaria. Părinţii săi erau ţărani şi se ocupau cu creşterea caprelor. Într-o zi, pe când Justin era plecat cu caprele la păscut şi avea 16 ani, pe imaşul de la marginea satului natal al sfântului a apărut un filosof ambulant care a început să cuvânteze vieţuitoarelor codrilor şi caprelor. Ascultându-l, Justin a decis să se facă şi el filosof. Vreme de câteva decenii, Justin a învăţat, s-a gândit mult şi a umblat prin satele bulgăreşti, împrăştiind cuvântul Sfinţilor Părinţi. A fost ucis cu pietre în anul 362 într-un sat din Bulgaria şi sanctificat la Constantinopol 963 de ani mai târziu.


S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1914 - Vizita oficială a ţarului Rusiei, Nicolae al II-lea, la Constanţa. Cu prilejul convorbirilor dintre regele României, Carol I, şi ţarul Nicolae al II-lea, se subliniază necesitatea menţinerii păcii în Balcani şi respectarea cu stricteţe a clauzelor Tratatului de la Bucureşti. Întrevederea de la Constanţa este primită cu suspiciune în cercurile politice de la Viena şi Berlin, întrucât sugera o schimbare în orientarea politicii externe a României, contrară spiritului Tratatului de alianţă din 1883;
1939 - Alegeri parlamentare, în urma cărora Frontul Renaşterii Naţionale - care prezentase liste unice, fără contracandidaţi - obţine toate locurile în Adunarea Deputaţilor şi în Senat.

ÎN LUME

1980 - Începe să transmită Cable News Network (CNN).

NĂSCUŢI LA 1 IUNIE
1962 - Adriean Videanu, politician;
1974 - Alanis Morissette, interpretă.


Click istoric
La 1 iunie 1946, ministrul Justiţiei, Lucreţiu Pătrăşcanu, a prezentat Regelui cererile de comutare a pedepselor celor condamnaţi la moarte de Tribunalul Poporului, acestea fiind însoţite de două scrisori semnate de L. Pătrăşcanu.

Decretul regal, fără a menţiona respingerea cererilor de graţiere ale celor patru, specifică numai comutarea pedepsei la închisoare pe viaţă în cazul ultimilor trei condamnaţi la moarte. Aceştia sunt executaţi la ora 18:00 în Valea Piersicilor de lângă penitenciarul Jilava, iar cadavrele, incinerate. Conform Constituţiei din 1923, Regele avea drept de graţiere şi comutare a pedepselor numai la propunerea în scris a Guvernului.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Priveghiul cu jocuri la înmormântare era o petrecere nocturnă, asemănătoare Revelionului, care se desfăşura la casa mortului cu una sau două nopţi înainte de plecarea acestuia în lumea de dincolo. În România sunt două tipuri de priveghi: unul, relativ recent, a cărui funcţie principală este păzitul mortului, şi altul, străvechi, cu jocuri şi distracţie, care păstrează amintirea ospeţelor funerare atestate frecvent în antichitate. Funcţia principală a păzitului mortului este grija de a nu lăsa să treacă vreo vietate (pasăre, animal) peste sau pe sub mort, ca acesta să devină strigoi.
Profesor Ion Ghinoiu


"ÎNCĂ O ZI INFECTĂ..."

30 mai 1958
"Nu mai pot scrie altceva decât acest jurnal; chiar nu prea am chef să scriu, dar trebuie să-mi omor timpul cumva" (Simone de Beauvoir)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar