x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 26 octombrie 2009

Luni 26 octombrie 2009

26 Oct 2009   •   00:00
Soarele
Răsare la 6:45 ● Apune la 17:14


Luna
Răsare la 13:48 ● Apune la 23:50

● Primul pătrar (Luna în creştere) 26 octombrie ● Lună plină 2 noiembrie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 9 noiembrie ● Lună nouă 16 noiembrie


Sărbătoare creştină:  Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir
Biserica ortodoxă, romano-catolică şi cea greco-catolică îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. Acesta a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Ma­ximian. A fost întemniţat pentru că era vestit în dreapta credinţă. Lău­dându-se împăratul cu un om al lui, pe care-l chema Lie, şi îndem­nându-i pe oamenii cetăţii să iasă să se lupte cu el, un oarecare tânăr creş­tin Nestor, mergând la Sfântul Dimitrie în temniţă îi zise: "Robule al lui Dumnezeu, vreau să mă lupt cu Lie; roagă-te pentru mine". Sfântul, însem­­nându-l la frunte cu semnul crucii, l-a binecuvântat. Fiindcă s-a aflat că Sfân­tul Dimitrie l-a îndemnat pe Nestor, împăratul a trimis ostaşi şi le-a po­runcit să-l străpungă cu suliţele.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Sâmedru este denumirea populară a sărbătorii creştine dedicate Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de mir. Împreună cu Sângiorzul, Sâmedru împarte Anul Pastoral în două anotimpuri si­metrice: vară, între 23 aprilie şi 26 oc­tombrie, având ca mijloc al timpului data de 20 iulie (Sântilie); iarna, între 26 octombrie şi 23 aprilie, cu mij­loc la 16 ianuarie (Sânpetru de iar­nă). În tradiţia populară există cre­dinţa că Sâmedru umbla pe Pă­mânt însoţit de Sângiorz, cu care fă­cuse un legământ: unul să înfrunzească co­drul, iar celălalt să-l desfrunzească. Sărbătoare cunoscută mai ales în me­diile pastorale, Sâmedru este pre­fa­ţată de ajun, când se aprind fo­curile rituale, şi de Moşii de Sâmedru, po­me­niţi în sâmbăta de dinaintea săr­bă­torii, la care se aduc ofrande pen­tru cei morţi. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric

La 26 octombrie 1673 s-a născut Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei, personalitate umanistă de talie europeană, scriitor şi om de ştiinţă cu formaţie enciclopedică. Se naşte la Silişteni, ca fiu al serdarului Constantin şi al Anei. Tatăl ajunge domn şi le asigură celor doi copii, Antioh şi Di­mitrie, condiţii alese de învăţătură. La 15 ani, Dimitrie este luat ostatic la Constanti­no­pol, drept zălog al tatălui pe lângă Înal­ta Poartă. Va sta 22 de ani în capitala oto­ma­nă şi va face studii cu vestiţi profesori ai epocii. După moartea tatălui, e ales domn al Moldovei, dar Poarta nu-l confirmă, astfel încât s-a întors la Constantinopol pentru a-şi continua studiile. A murit pe mo­şia sa Dimitrievka la Kharkov, în 1723 şi a fost înmormântat în Rusia.


S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA

● 1497 - Lupta din Codrii Cosminului. Oastea moldovenească condusă de Ştefan cel Mare atacă prin surprindere grosul armatei polone, chiar în mijlocul pădurii, provocându-le invadatorilor o înfrângere zdrobitoare, aceştia fiind obligaţi să lase
în mâinile învingătorilor prăzi bogate şi numeroşi prizonieri;
● 1834 - Domnul Moldovei, Mihail Sturdza, printr-o "înaltă poruncă de zi", face cunoscut că Miliţia a primit "dreptul de a avea steag după modelul de noi propus, după care s-au înfiinţat acel cu numărul 1 pentru infanterie şi cel cu numărul 2 pentru cavalerie".

ÎN LUME
● 1905 - A fost semnat Tratatul privind separarea Norvegiei de Suedia. Oscar al II-lea, rege al Suediei (1872-1907) şi al Norvegiei (1872-1905), a renunţat la coroana Norvegiei.

NĂSCUŢI LA 26 OCTOMBRIE

● 1916 - François Mitterrand, fost preşedinte al Franţei (m. 1996);
● 1949 - Corina Chiriac, interpretă.

×
Subiecte în articol: calendar