Răsare la 6:45 ● Apune la 17:14
Luna
Răsare la 13:48 ● Apune la 23:50
● Primul pătrar (Luna în creştere) 26 octombrie ● Lună plină 2 noiembrie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 9 noiembrie ● Lună nouă 16 noiembrie
Sărbătoare creştină: Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir
Biserica ortodoxă, romano-catolică şi cea greco-catolică îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. Acesta a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian. A fost întemniţat pentru că era vestit în dreapta credinţă. Lăudându-se împăratul cu un om al lui, pe care-l chema Lie, şi îndemnându-i pe oamenii cetăţii să iasă să se lupte cu el, un oarecare tânăr creştin Nestor, mergând la Sfântul Dimitrie în temniţă îi zise: "Robule al lui Dumnezeu, vreau să mă lupt cu Lie; roagă-te pentru mine". Sfântul, însemnându-l la frunte cu semnul crucii, l-a binecuvântat. Fiindcă s-a aflat că Sfântul Dimitrie l-a îndemnat pe Nestor, împăratul a trimis ostaşi şi le-a poruncit să-l străpungă cu suliţele.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Sâmedru este denumirea populară a sărbătorii creştine dedicate Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de mir. Împreună cu Sângiorzul, Sâmedru împarte Anul Pastoral în două anotimpuri simetrice: vară, între 23 aprilie şi 26 octombrie, având ca mijloc al timpului data de 20 iulie (Sântilie); iarna, între 26 octombrie şi 23 aprilie, cu mijloc la 16 ianuarie (Sânpetru de iarnă). În tradiţia populară există credinţa că Sâmedru umbla pe Pământ însoţit de Sângiorz, cu care făcuse un legământ: unul să înfrunzească codrul, iar celălalt să-l desfrunzească. Sărbătoare cunoscută mai ales în mediile pastorale, Sâmedru este prefaţată de ajun, când se aprind focurile rituale, şi de Moşii de Sâmedru, pomeniţi în sâmbăta de dinaintea sărbătorii, la care se aduc ofrande pentru cei morţi. (Profesor Ion Ghinoiu)
Click istoric
La 26 octombrie 1673 s-a născut Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei, personalitate umanistă de talie europeană, scriitor şi om de ştiinţă cu formaţie enciclopedică. Se naşte la Silişteni, ca fiu al serdarului Constantin şi al Anei. Tatăl ajunge domn şi le asigură celor doi copii, Antioh şi Dimitrie, condiţii alese de învăţătură. La 15 ani, Dimitrie este luat ostatic la Constantinopol, drept zălog al tatălui pe lângă Înalta Poartă. Va sta 22 de ani în capitala otomană şi va face studii cu vestiţi profesori ai epocii. După moartea tatălui, e ales domn al Moldovei, dar Poarta nu-l confirmă, astfel încât s-a întors la Constantinopol pentru a-şi continua studiile. A murit pe moşia sa Dimitrievka la Kharkov, în 1723 şi a fost înmormântat în Rusia.
S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
● 1497 - Lupta din Codrii Cosminului. Oastea moldovenească condusă de Ştefan cel Mare atacă prin surprindere grosul armatei polone, chiar în mijlocul pădurii, provocându-le invadatorilor o înfrângere zdrobitoare, aceştia fiind obligaţi să lase
în mâinile învingătorilor prăzi bogate şi numeroşi prizonieri;
● 1834 - Domnul Moldovei, Mihail Sturdza, printr-o "înaltă poruncă de zi", face cunoscut că Miliţia a primit "dreptul de a avea steag după modelul de noi propus, după care s-au înfiinţat acel cu numărul 1 pentru infanterie şi cel cu numărul 2 pentru cavalerie".
ÎN LUME
● 1905 - A fost semnat Tratatul privind separarea Norvegiei de Suedia. Oscar al II-lea, rege al Suediei (1872-1907) şi al Norvegiei (1872-1905), a renunţat la coroana Norvegiei.
NĂSCUŢI LA 26 OCTOMBRIE
● 1916 - François Mitterrand, fost preşedinte al Franţei (m. 1996);
● 1949 - Corina Chiriac, interpretă.
Citește pe Antena3.ro