x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 4 mai 2009

Luni 4 mai 2009

de Ramona Vintila    |    04 Mai 2009   •   00:00

Ziua naţională a inimii - Este ziua 124 a anului - Au mai rămas 241 de zile


SOARELE
Răsare la 6:02
Apune la 20:23
LUNA
Răsare la 15:30
Apune la 3:31
LUNĂ PLINĂ
9 mai
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
17 mai
LUNĂ NOUĂ
24 mai
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
31 mai

 

Proverbul zilei:
"Hangiu şi om de treabă"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Pelaghia; Cuv. Valerian
Sfânta Muceniţă Pelaghia a trăit pe vremea împăratului Diocleţian. Provenea dintr-o familie nobilă din Tars, stabilită la Roma. Aceasta, auzind de credinţa în Hristos, la un moment dat a visat pe episcop botezând. A cerut permisiunea de la mama ei să meargă în vizită la o doică de-a sa.

În schimb, ea a mers la episcop pentru a fi botezată. Fiul împăratului, care era logodit cu dânsa, a aflat de această faptă şi s-a întristat peste măsură din dragoste ce avea pentru dânsa şi s-a sinucis. Diocleţian a trimis gărzile de i-au adus fecioara. Nereuşind să o întoarcă de la credinţa lui Hristos, a ars un bou de aramă şi au aruncat-o pe sfântă în el, unde şi-a luat şi sfârşitul, şi cununa mărturisirii.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1933 - Apare la Cluj, lunar, Gând românesc, revistă de cultură editată de ASTRA. Printre colaboratori: I. Agârbiceanu, Aron Cotruş, Lucian Blaga, Ovidiu Papadima, Edgar Papu, Al. Dima ş.a.;
1948 - Arestarea liderilor social-democraţi independenţi, în frunte cu Constantin-Titel Petrescu;
1955 - Compozitorul George Enescu (n. 1881) se stinge din viaţă în apartamentul său de pe Rue de Clichy, din Paris.

ÎN LUME
1924 - La Paris, se deschid Jocurile Olimpice de Vară;
1936 - Conferinţă a celor patru miniştri de Externe ai Înţelegerii Balcanice, la Belgrad, care discută probleme legate de consecinţele remilitarizării Renaniei, războiul italo-etiopian, pericolul Anschluss-ului ş.a.

NĂSCUŢI LA 4 MAI
1922 - Vlad Muşatescu, scriitor (m. 1999);
1929 - Audrey Hepburn, actriţă (m. 1993);
1948 - Mona Muscă, politician.

 

Click istoric
La 4 mai 1980 a murit Iosip Broz Tito, om politic şi preşedinte al Republicii Socialiste Iugoslavia în perioada 1945-1980.
S-a născut la Kumroveţ, într-o familie de ţărani. În 1910 intră în mişcarea revoluţionară. În 1920 devine membru al PC din Iugoslavia. Ca urmare a activităţii sale revoluţionare, i se încredinţează funcţii de conducere în partid şi sindicat. E arestat în mai multe rânduri, condamnat la închisoare. Este eliberat în 1934. În 1945, este numit preşedinte al Guvernului federal şi ministru al Apărării Naţionale, iar în ianuarie 1953 este ales preşedinte al republicii. La 16 mai 1974, Tito a fost ales în funcţia de preşedinte al Iugoslaviei şi al partidului pe timp nelimitat.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
Cu prilejul gătirii mortului şi aşezării lui pe direcţia de plecare, de la răsărit la apus, i se dă obolul, moneda cu care va plăti vămile. Pentru a nu-l pierde, banul este, adesea, băgat în gură sau între degete, găurit şi legat cu aţă de degetul mic, pus lângă el în sicriu. În unele cântece funerare defunctul este sfătuit să se oprească într-un bâlciuleţ pentru a cumpăra, cu banul legat de deget, daruri pentru vameşi. La vama cea mare de la intrarea în Rai apare, de obicei, Moartea care împarte morţii la dreapta şi vii la stânga, îi scrie pe hârtie, îi duce "În mijloc de Rai / C-acolo-i de trai".
Profesor Ion Ghinoiu

 

"Încă o zi infectă..."
4 MAI 1961
"Sunt zile în care creierul mi se opreşte, întocmai ca un ceas, şi toată după-amiaza sunt blocat, nu sunt în stare să lucrez, să-mi imaginez, să citesc şi chiar să gândesc" (Jean-René Huguenin)

"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar