x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 2 iunie 2009

Marţi 2 iunie 2009

de Ramona Vintila    |    02 Iun 2009   •   00:00

Este ziua 153 a anului Au mai rămas 212 zile

SOARELE
Răsare la 5:34
Apune la 20:54
LUNA
Răsare la 15:43
Apune la 2:18
LUNĂ PLINĂ
7 iunie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
16 iunie
LUNĂ NOUĂ
22 iunie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
29 iunie


Proverbul zilei:
"Halal de marfă, dar păcat de marfă"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Sărbătoare creştină: Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava; Sf. Nichifor Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului
Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava era originar din Trapezunt. La vremea pătimirii sale, se ocupa cu negustoria, motiv pentru care călătorea foarte mult. Cu prilejul acestor călătorii se întărea în dreapta credinţă, căci cunoştea biserici şi mănăstiri, preoţi şi călugări cu viaţa îmbunătăţită. Nevrednicul Reiz, unul din chinuitori, văzând tăria în credinţă, cuprins de ură şi de mânie împotriva mărturisitorului lui Hristos, a scos sabia şi i-a tăiat capul. Se cunosc multe minuni săvârşite prin puterea rugăciunilor Sfântului Ioan.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1872 - Ia fiinţă, la Bucureşti, Societatea amicilor de bele-arte, având în conducere pe Grigore Cantacuzino (preşedinte), Theodor Aman şi Constantin Esarcu (vicepreşedinţi), cu scopul "de a răspândi gustul artelor în România, a încuraja producţiunile artistice şi a le populariza în toată ţara" şi peste hotare.

ÎN LUME
1854 - Convenţie turco-austriacă la Boyaciköy (lângă Instanbul), prin care Austria se obligă faţă de Poartă să contribuie prin toate mijloacele la evacuarea trupelor ruse de pe teritoriul Ţărilor Române, fixând ca termen-limită încheierea păcii dintre Rusia şi Imperiul Otoman;
1907 - Lucrările celei de-a doua Conferinţe a păcii, la Haga,
la care participă reprezentanţi ai 44 de state din Europa (inclusiv din România), Asia şi America.

NĂSCUŢI LA 2 IUNIE
926 - Murakami, împărat al Japoniei (m. 967);
1840 - Thomas Hardy, scriitor (m. 1928).

 

Click istoric
Se împlinesc astăzi 105 de ani de la naşterea lui Johnny Weissmüller, cel care l-a întruchipat pe miticul Tarzan în 12 filme. S-a născut la Timişoara, într-o familie de unguri care au emigrat în S.U.A, pe când Johnny avea 3 ani.
A fost campion olimpic la nataţie, fiind desemnat "cel mai bun înotător al primei jumătăţi de secol 1900-1950". Producătorul Cyril Hume l-a zărit pe Weissmüller înotând în piscina unui hotel. Trupul atletic şi chipul îl făceau perfect pentru rolul de Tarzan. Deşi a câştigat peste două milioane de dolari, în ultimii ani din viaţă a rămas falit din cauza celor şase soţii şi a vieţii costisitoare de la Hollywood. S-a stins din viaţă în 1984.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
Periniţa este un joc ritual al sărutului care a migrat de la priveghiul cu jocuri organizat la înmormântarea omului, la Revelion, la priveghiul de înmormântare al anului. La excesele din noaptea Anului Nou se adaugă gesturile şi cuvintele licenţioase, jocul mascaţilor, dansul sărutului, supravieţuiri ale orgiilor antice. Revelionul este o petrecere de pomină egalată, ca amploare, numai cu jocurile de la priveghiul de înmormântare organizat în unele zone etnografice până la mijlocul secolului al XX-lea.

El se organiza "ca o mare bucurie la casa mortului. Lumea râde de se cutremură casa. Râd şi rudele mortului, şi copiii lui, şi toţi; "Nime n-are bai de mort, că... Doamne iartă-mă, omul trebuie să moară".

Profesor Ion Ghinoiu

 

"Încă o zi infectă..."
2 IUNIE 1851
"Dumnezeule mare! Ce zile triste şi apăsătoare! La ce bun atâta tristeţe? Nu, nu sunt trist. Sunt mai degrabă plictisit să mai suport o tristeţe care nu ştiu de unde vine." (Lev Tolstoi)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar