x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 3 februarie 2009

Marţi 3 februarie 2009

de Ramona Vintila    |    03 Feb 2009   •   00:00

Este ziua 34 a anului
Au mai rămas 331 de zile

SOARELE:
Răsare la 7:32
Apune la 17:28
LUNA:
Răsare la 10:49
Apune la 1:33
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE):

3 februarie
LUNĂ PLINĂ:

9 februarie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE):

16 februarie
LUNĂ NOUĂ:

25 februarie

 

Proverbul zilei:

“Pânză şi nevastă noaptea să nu-ţi alegi”
“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină: Sfântul şi Dreptul Simeon; Sfânta Proorociţă Ana

Sfântului şi Dreptului Simeon i se vestise de mai înainte de Duhul Sfânt că nu va muri până ce nu va vedea pe Hristos. Primind acum pe Hristos în braţele sale, a primit sfârşitul vieţii sale. Iar Ana proorociţa era fata lui Fanuil, din neamul lui Asit. După ce a locuit cu bărbatul ei şapte ani, acela săvârşindu-se prin moarte, ea a rămas la Templu toată viaţa ei, zăbăvind cu rugăciunea şi cu postul.

Ţinând acest fel de viaţă în chip neobosit, ea s-a învrednicit a vedea pe Domnul, când a fost dus la Templu.
Şi mulţumind lui Dumnezeu, Ana a proorocit despre Dânsul, către toţi cei ce se aflau în Templu: “Acesta este Hristos, despre Care au proorocit toţi proorocii”.

 

S-a întâmplat azi

ÎN ROMÂNIA
1880 – Constituirea în mod oficial a Partidului Conservator, prin fuziunea mai multor grupări conservatoare. Este condus pe rând de Emanoil Costache Epureanu, Lascăr Catargiu, George Gr. Cantacuzino, Petre P. Carp, Titu Maiorescu, Alexandru Marghiloman;
1949 – Executarea, de către partizanii colonelului Uta, a doi pretinşi studenţi din Timişoara, care în realitate erau agenţi ai Securităţii. La scurtă vreme este descoperită ascunzătoarea colonelului Uta – liderul unui grup de rezistenţă anticomunistă din Banat. Acesta, refuzând să se predea, cade în luptă.
ÎN LUME
1966 – Staţia automată “Luna 9”, lansată la 31 ianuarie 1966, a realizat prima aselenizare şi a transmis imagini ale suprafeţei lunare.
NĂSCUŢI LA 3 FEBRUARIE
1925 – Ştefan Mihăilescu Brăila, actor (m. 1996);
1956 – Nathan Lane, actor.

 

Click istoric

La 3 februarie 1908, se constituie Partidul Conservator-Democrat, în frunte cu Take Ionescu. Partidul avea un program politic de “centru”, oscilând între soluţii liberale şi conservatoare.
A sprijinit intrarea României în război alături de Antanta, în vederea desăvârşirii unităţii politice a românilor, iar în perioada postbelică, în plan intern a susţinut reforma electorală, tratament egal pentru minorităţile naţionale, egalitatea profesiunilor religioase, promovarea investiţiilor de capital străin pentru refacerea economiei ţării, iar în problema agrară preconizează transferul pământului de la marii proprietari către ţărani pe calea vânzărilor prin mijlocirea Casei Rurale.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

Primele trei zile ale lunii februarie sunt dedicate unor ciudate divinităţi preistorice, numite Martinii de Iarnă, patroni ai urşilor. Cel mai puternic şi mai periculos dintre ei, Martinul cel Mare, este sărbătorit în ziua de 2 februarie, Ziua Ursului. La Stretenie sau Ziua Ursului timpul este favorabil pentru observaţii meteorologice şi astronomice, pentru proorocirea belşugului viţei-de-vie şi pomilor fructiferi. În legendele populare, ursul apare ca o fiinţă ciudată a pădurii: fată puii iarna, în timp ce alte vietăţi aşteaptă anotimpul călduros; dacă timpul e frumos, intră în adăpost, dacă este urât, îşi reia activitatea prin pădure etc. Oamenii au asociat acest comportament al ursului cu timpul capricios de la sfârşitul iernii şi începutul primăverii.

  • Profesor Ion Ghinoiu

 

“Încă o zi infectă...”

3 FEBRUARIE 1901
“Zi mult prea chinuitoare”
Léon Blay
  • “Încă o zi infectă…” sau “365 de motive de a nu te ridica din pat”, Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar februarie