x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 25 februarie 2009

Miercuri 25 februarie 2009

de Ramona Vintila    |    25 Feb 2009   •   00:00

Este ziua 56 a anului - Au mai rămas 309 de zile



Soarele
Răsare la 7:00
Apune la 17:58

Luna
Răsare la 6:55
Apune la 18:37

Lună nouă

25 februarie

Primul pătrar (Luna în creştere)

4 martie

Lună plină
11 martie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

18 martie

Proverbul zilei:


“Îl strânge cămaşa”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Sf. Tarasie, arhiepiscopul Constantinopolului, Sfinţii Mucenici Alexandru şi Ipatie


Sfântul Tarasie s-a născut în Constantinopol. A ajuns sfetnic împărătesc, deşi ducea, în taină, o viaţă de adâncă evlavie. Împăraţii Constantinopolului luptau pe vremea aceea împotriva cinstirii Sfintelor icoane. În acest timp de grea încercare pentru Biserică, ochii tuturor, pentru slujirea de patriarh, s-au îndreptat spre Sfântul Tarasie. El a primit, dar cu un singur preţ: împărăţia Bizanţului să adune într-un sinod pe solii întregii creştinăţăţi. Erezia împăraţilor a fost orânduită şi dreapta credinţă statornicită: icoana nu este un idol, cinstirea icoanei nu merge la icoana însăşi, ci la chipul din cer, înfăţişat pe icoană. Tarasie a cârmuit Biserica timp de 22 de ani.

Credinţe populare, tradiţii, semen


Iarba lui Tatin sau tătăneasa este o plantă de leac căreia i se cere ajutorul pentru vindecarea rănilor, arsurilor, reumatismului, luxaţiilor şi fracturilor. Recoltarea plantei se face după un ritual străvechi, pe parcursul a două zile: marţi seara se descoperea şi se însemna locul unde creşte şi, după trei zile, vinerea dimineaţa, se săpa (se recolta). Femeia iniţiată în medicina populară mergea pe nemâncate şi în deplină curăţenie trupească şi sufletească, făcea 15 mătănii în faţa plantei şi, cu respect, i se adresa. Femeia descântătoare îi spune plantei pentru cine şi de ce o scoate din pământ, o fierbe şi o amestecă şi cu făină de orz. Cu preparatul rezultat din această plantă, ea trata fractura, adăugând un descântec de scrântitură. (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi


În România


1930 – Semnarea, la Roma, între România şi Italia, a Tratatului de comerţ şi navigaţie şi a Convenţiei sanitar-veterinare;

1946 – Consiliul Superior al Oştirii discută reducerea efectivelor Armatei şi trecerea în rezervă a unei părţi din ofiţerime; se urmărea astfel îndepărtarea din Armată a tuturor celor consideraţi ostili comunismului;

1954 – Premiera piesei “Mielul turbat” de Aurel Baranga la Teatrul Naţional din Bucureşti;

1982 – Intră în producţie Filatura de bumbac din comuna Flămânzi, judeţul Botoşani.

În lume


1793 – George Washington ţine prima reuniune a Cabinetului în calitate de preşedinte al Statelor Unite.

Născuţi la 25 februarie


1778 – José de San Martin, erou al Independenţei Americii Latine, alături de Simon Bolivar (m. 1850);

1841 – Auguste Renoir, pictor, sculptor (m. 1919).

Click istoric


La 25 februarie 1925, Scaunul Arhiepiscopal şi Mitropolitan al Ungaro-Vlahiei se ridică la rangul de Scaun Patriarhal. Miron Cristea, episcop de Caransebeş, devine, în calitatea sa de Mitropolit Primar al României, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Înscăunarea primului patriarh a avut loc la 1 noiembrie; i-a urmat la cârma Bisericii Ortodoxe Române Nicodim Munteanu (1939-1948). Sub aceşti primi patriarhi s-au creat câteva noi eparhii (Oradea, Cluj, Constanţa, Maramureş, Timişoara), precum şi o Episcopie misionară pentru românii ortodocşi din America. În aceeaşi perioadă se dezvoltă învăţământul teologic cu facultăţi de Teologie la Bucureşti, Cernăuţi, Chişinău.

×
Subiecte în articol: calendar