x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 26 august 2009

Miercuri 26 august 2009

26 Aug 2009   •   00:00

Este ziua 238 a anului ● Au mai rămas 127 de zile



Soarele
Răsare la 6:31 ● Apune la 20:03


Luna
Răsare la 13:44 ● Apune la 22:42

● Primul pătrar (Luna în creştere) 27 august ● Lună plină 4 septembrie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 12 septembrie ● Lună nouă 18 septembrie

Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Adrian şi Natalia, soţia sa; Sf. Mc. Atic
Mucenicul Adrian şi soţia lui, Natalia, au trăit în cetatea Nicomidiei, pe vremea împărăţiei lui Maximian. Prigonind pe creştini, împăratul a prins 23 de bărbaţi care erau ascunşi prin peşteri şi a poruncit să fie chinuiţi. Fericitul Adrian, umilindu-se din dumnezeiescul Dar, a zis scriitorilor să-i scrie şi numele lui cu creştinii, că bucuros moare şi el cu dânşii pentru credinţa cea dreaptă. Natalia, femeia lui, înştiinţată că pentru Hristos l-au pus în legături şi în temniţă, a mers să-l caute. Şi întrând înăuntru îl învăţa să stea neclintit la chinuri. Apoi, fiind adus sfântul la împărat şi mărturisind pe Hristos, a fost chinuit împreună cu ceilalţi sfinţi.


Credinţe populare, tradiţii, semne
În graiul popular, oala şi strachina de pământ sunt termeni obişnuiţi de comparaţie pentru trupul şi sufletul omului. Oala are gură, buză, gât, burtă,  mănuşă, mână, picior; când e bine arsă, are glas frumos, când e ciobită sună răguşit; fecioara este asemuită cu oala nouă, neîncepută, fata greşită cu oala dogită, iar femeia bătrână cu hârbul şi oala hodorogită. În proverbele şi zicătorile româneşti referitoare la vasele de lut, oala este termen polivalent de comparaţie, "Sună a oală!", pentru omul grav bolnav, sinonim cu zicala e pe ducă, adică trage să moară; "S-a făcut oale şi ulcioare", pentru omul mort de multă vreme, transformat în pământ din care se fac oalele şi ulcioarele. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric

La 26 august 1884, a decedat medicul român de origine franceză Carol Davila. Născut în 1828 la Parma, a venit în Ţara Românească în 1853 pentru a organiza serviciul sanitar militar şi ocrotirea sănătăţii publice. A contribuit fundamental la organizarea învăţământului medical din România. În 1855 a înfiinţat Şcoala de Mică Chirurgie (devenită în 1857 Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie, iar în 1869, Facultatea de Medicină) şi a iniţiat Societatea Naţională de Cruce Roşie din România în 1867.
De numele lui se leagă apariţia primelor instrucţiuni oficiale pentru apărarea sănătăţii muncitorilor din fabrici şi ateliere, precum şi organizarea primelor arondismente sanitare din ţară.


S-a întâmplat azi
În România

● 1870 - Se inaugurează gara din Cluj pe linia ferată Oradea-Cluj-Braşov, construită în 1867-1873;
● 1944 - Ultimele atacuri aeriene germane asupra Capitalei, în cursul cărora este incendiat Teatrul Naţional. Bombardament masiv al aviaţiei americane (240 de bombardiere) asupra zonei Băneasa-Otopeni, ocupată de trupele germane, în urma căruia acestea renunţă la încercarea de a ocupa Capitala şi încep să se retragă spre nord.

În lume
● 1944 - Hitler ordonă, printr-o nouă directivă, menţinerea sub control a teritoriului românesc, inclusiv linia Focşani-Nămoloasa-Brăila;
● 1978 - Albino Luciani este ales Papă, numindu-se Ioan Paul I.

Născuţi la 26 august
● 1947 - Nicolae Dobrin, fotbalist, antrenor (m. 2007);
● 1957 - Dr. Alban, interpret;
● 1971 - Thalia, artistă.

×
Subiecte în articol: calendar