x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sămbătă 27 octombrie 2007

Sămbătă 27 octombrie 2007

de Ramona Vintila    |    27 Oct 2007   •   00:00

  • Este ziua 300 a anului
  • Au mai rămas 65 de zile

Â

Soarele:

Răsare la 7:45

Apune la 18:13

Luna:

Răsare la 18:36

Apune la 9:24

Ultimul pătrar(Luna in descreştere):

1 noiembrie

Lună nouă:

9 noiembrie

Primul pătrar(Luna in creştere):

17 noiembrie

Lună plină:

24 noiembrie

Sărbătoare creştină

Cuviosul Părinte Dimitrie cel Nou a trăit pe vremea evlavioşilor impăraţi bulgari, intr-un sat din Bulgaria ce se chema Basarabi. A fost păzitor de vite, apoi, văzănd că toate ale lumii sunt trecătoare, a ieşit din satul acela, s-a dus intr-o peşteră şi s-a făcut călugăr la o mănăstire ce era inăuntrul unei peşteri. Şi-a dat sufletul in măinile Domnului, intrănd in mijlocul a două pietre. Mergănd vestea in toate părţile de aflarea trupului, a ajuns şi la urechile Domnitorului de la Bucureşti. Acesta a trimis preoţi să aducă moaştele, dar ei n-au putut merge mai departe şi domnitorul a făcut atunci o biserică la Basarabi, unde a şi fost aşezat sfăntul. Ulterior, moaştele au fost aşezate in Catedrala din Bucureşti.

Calendar creştin-ortodox

Cuv. Dimitrie cel Nou; Sf. Mucenic Nistor (astăzi); Sf. Mucenici Terentie cu soţia sa, Neonila, şi cei 7 fii; Cuv. Firmilian episcopul; Duminica a XXIV-a după Rusalii (măine)

Calendar romano-catolic

Sf. Sabina, muceniţă (astăzi); Sf. Simon şi Iuda, apostoli (măine)

Calendar greco-catolic

Sf. Nestor, mucenic (astăzi); Duminica a-24-a după Rusalii; Sf. Terenţiu şi Neonila, mucenici; Sf. Ştefan, imnograful, călugăr (măine)

Troparele de Umilinţă

Miluieşte-ne pe noi, Doamne, miluieşte-ne pe noi, că, nepricepăndu-ne de nici un răspuns, această rugăciune aducem ţie, ca unui Stăpăn, noi, păcătoşii, robii Tăi: miluieşte-ne pe noi. Mărire... Doamne, miluieşte-ne pe noi, că intru Tine am nădăjduit. Nu Te mănia pe noi foarte, nici nu pomeni fărădelegile noastre.

Că Tu eşti Dumnezeul nostrum şi noi suntem poporul Tău, toţi lucrul măinilor Tale şi numele Tău chemăm. Şi acum... Uşa milostivirii deschide-o nouă, binecuvăntată Născătoare de Dumnezeu, ca să nu pierim cei ce nădăjduim intru tine. Amin!

Proverbul zilei:

"Paraoa e mică, dar loc mare prinde"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Â

Â

S-a intămplat azi

In Romănia

Sămbătă, 27 octombrie

1871 - Se incheie, la Bucureşti, Convenţia poştală romăno-sărbă, prin care se reglementează reciproc schimbul periodic şi regulat de corespondenţe şi obiecte de mesagerii;

Duminică, 28 octombrie

1784 - Crişan (Marcu Giurgiu sau Crişan Giurgiu, iobag din Cărpiniş) cere ţăranilor prezenţi la tărgul de la Brad să participe la o adunare la Mesteacăn, unde Horea avea să le anunţe "poruncile" primite de la Iosif al II-lea la Viena.

In lume

Sămbătă, 27 octombrie

1444 - Armata turcă din Anatolia, sub comanda sultanului Murad al II-lea, a trecut Bosforul in Rumelia cu concursul flotei genoveze, flota papală, veneţiană şi burgundă neputănd stăvili această acţiune; armata otomană s-a indreptat apoi spre Varna.

Duminică, 28 octombrie

1962 - Criza rachetelor cubaneze - Nikita Hruşciov le-a declarat americanilor că a ordonat demontarea rachetelor nucleare amplasate in Cuba.

Născuţi la 27 octombrie

1934 - Sanda Toma, actriţă;

1936 - Dumitru Furdui, actor, scenarist (m. 1998);

Născuţi la 28 octombrie

1963 - Eros Ramazzotti, căntăreţ;

1967 - Julia Roberts, actriţă.

Click istoric

Măine, William (Bill) H. Gates, preşedintele şi "arhitectul" corporaţiei Microsoft - producătorul mondial de computere şi componente soft - implineşte 52 de ani. Gates a urmat cursurile Şcolii elementare publice şi ale Şcolii particulare din Lakeside. Aici şi-a inceput cariera in domeniul componentelor soft pentru computere personale. S-a delectat cu programarea computerelor de la vărsta de 13 ani. Sub conducerea lui Bill Gates, obiectivele pe care şi le-a propus Microsoft au fost indeplinite şi imbunătăţite in mod continuu, astfel incăt tehnologia soft a devenit din ce in ce mai uşor de folosit, cu costuri de producţie mai scăzute şi mai plăcută pentru utilizatori.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Sfăntul Dumitru cel Nou, divinitate invocată de multe femei pentru lecuirea bolilor, a preluat din calendarul ortodox numele şi data de celebrare ale Cuviosului Dimitrie cel Nou din Basarabi.

El ar fi, după unele tradiţii muscelene, frate cu Sămedru - zi importantă de soroc, de socoteală, cănd se rezolvau datoriile, chiriile, imprumuturile şi alte inţelegeri. Era o zi de bilanţ şi de noi invoieli, care se incheiau cu aldămaşuri şi mare veselie.

Originea pastorală a obiceiului este dovedită de durata de şase luni a inţelegerilor, care se suprapune peste principalul sezon al crescătorilor de animale, văratul, deschis de Săngiorz şi inchis la Sămedru şi de cunoscuta zicală populară: "La Săngiorz se incaieră căinii/ La Sămedru se bat stăpănii" - adică primăvara, cănd se formează turmele, se incaieră căinii pentru că nu se cunosc, iar toamna, cănd se impart oile, se bat stăpănii pentru că nu se respectă contractele incheiate la Săngiorz. In credinţele populare, Sămedru este un om obişnuit, crescător de animale, care umblă adesea pe pămănt insoţit de Săngiorz.

Ca personaj mitic, se metamorfozează pe timpul nopţii in porc, străveche divinitate agrară. Sămedru este asemuit şi unui Făt-Frumos in unele tradiţii transilvănene.

(Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar octombrie