Este a 5-a zi a Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, au mai rămas 9 zile
Este ziua 170 a anului
Au mai rămas 195 zile
Soarele
Răsare la 5:31
Apune la 21:03
Luna
Răsare la 2:16
Apune la 17:29
Lună nouă
22 iunie
Primul pătrar (Luna în creştere)
29 iunie
Lună plină
7 iulie
Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
15 iulie
PROVERBUL ZILEI:
"Nu are să îmi ia meseria din mână"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
SĂRBĂTOARE CREŞTINĂ: Sf. Apostol Iuda, ruda Domnului; Cuv. Paisie cel Mare; Sf. Mc. Zosima
Sfântul Apostol Iuda a fost unul dintre cei 70 de ucenici ai lui Iisus. Apostolul Matei îl pomeneşte în Evanghelia sa alături de Simion, Iosif şi Iacob ca fiind fraţii Domnului. În Epistola sobornicească a lui Iuda atrage atenţia asupra ereziilor şi asupra celor care, intrând în biserică, susţin o învăţătură greşită despre Hristos. A propovăduit în oraşele din Palestina, unde a şi murit. Cuviosul Paisie cel Mare, sărbătorit tot astăzi, s-a născut în Egipt. La o vârstă fragedă merge la Mănăstirea Avei Pamvo din pustia Nitriei. Se retrage într-o peşteră, pe care singur şi-a săpat-o, şi devine vestit pentru virtuţile sale.
CREDINŢE POPULARE, TRADIŢII, SEMEN
Legământul cetei de Căluşari în faţa Mutului şi steagului Căluşului desfăşurat la Strodul Rusaliilor, în Sâmbăta Rusaliilor sau în Duminica Mare, se numeşte Legatul steagului, Jurământul. Ceremonia se desfăşura în taină într-un loc ferit de privirile curioşilor. Jurământul garanta unitatea şi solidaritatea cetei în zilele în care Căluşul se juca: credinţă faţă de Căluş, supunere totală faţă de vătaf, renunţare la plăcerile omeneşti. Căluşarii pronunţau în cor, după vătaf: "Jur cu Zău, pe sufletul moşilor mei, pe caii şi vitele mele, să respect Căluşul şi legea lui până la dezlegarea Steagului!"; "Jur că voi sluji Căluşului în credinţă, cinste, supunere şi-n frica lui Dumnezeu!". (Profesor Ion Ghinoiu)
CALENDAR DE POST
15 L Sf. Prooroc Amos; Sf. Mucenic Isihie; Fericiţii Ieronim şi Augustin (Începutul Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel)
16 M Sfântul Tihon, Episcopul Amatundei şi Sf. Mc. Marcu, Episcopul Apoloniadei
17 M Sfinţii Mucenici: Manuil, Savel şi Ismail
18 J Sfinţii Mucenici: Leontie, Ipatie şi Teodul
19 V Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului; Cuviosul Paisie cel Mare; Sf. Mc. Zosima
20 S Sf. Sfinţit Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor; Cuviosul Calist, Patriarhul Constantinopolului
21 D Sfinţii Mucenici Iulian din Tars şi Afrodisie
S-A ÎNTÂMPLAT AZI
În România
1848 - Guvernul provizoriu este arestat în Palatul Domnesc, în urma unui complot al boierimii ostile revoluţiei, cu complicitatea coloneilor Ioan Odobescu şi Ioan Solomon.
În lume
1878 - Memorandumul prezentat în faţa Congresului de la Berlin, în numele României, de I.C. Brătianu şi M. Kogălniceanu, sintetizat în următoarele cinci puncte: nici o parte a teritoriului să nu fie dezlipită de la statul român; teritoriul naţional să nu servească drept drum de trecere a trupelor ruseşti din Bulgaria; România, în virtutea drepturilor ei seculare, să ia din nou în stăpânire gurile Dunării, inclusiv Insula Şerpilor; să primească despăgubiri proporţionale forţelor angajate în luptă; independenţa naţională să fie solemn recunoscută şi teritoriul ei declarat neutral.
Născuţi la 19 iunie
1946 - Neculai Păduraru, artist plastic;
1954 - Kathleen Turner, actriţă.
Citește pe Antena3.ro